CeSID dosad zabelažio više od 50 nepravilsnosti na izborima

CeSID dosad zabelažio više od 50 nepravilsnosti na izborima

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9h, CeSID je uočio više od 50 različitih nepravilnosti.

CeSID je saopštio kako je zabeležio učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta.

Na nekoliko biračkih mesta (Čačak 72, Trstenik 23) biračima nije prskan sprej.

Zabeleženi su i neproveravanje identiteta biračima pre glasanja, propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem, kao i ubacivanje listića u pogrešne kutije, na više biračkih mesta.

Posmatrači CeSID-a zabeležili su i greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, na nekoliko biračkih mesta, dok je na po dva biračka mesta iz uzorka uočen pokušaj uticanja na birače.

Narušavanje tajnosti glasanja (fotografisanjem ili snimanjem) zabeleženo je na biračkim mestima Grocka 33, Novi Beograd 4, Zemun 62, Novi Sad 140, a na nekoliko mesta i lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko.

Posmatrači CeSID-a su na nekoliko biračkih mesta imali problem sa ulaskom na biračka mesta zbog nesnalaženja članova biračkog odbora sa spiskom posmatrača.

Konačno, na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja, navode iz CeSID-a.

Podsetimo, posmatrači Kreni-promeni su od otvaranja biračkih mesta do 9 časova, zabeležili teže nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu, Kraljevu, Loznici i Novom Sadu, uključujući i tzv. „bugarski voz“ na Novom Beogradu.

Lista Srbija protiv nasilja saopštila je da je njihova predstavnica u lokalnoj izbornoj komisiji u Ruskom Krsturu, u opštini Kula, napadnuta nakon što je uočila neakreditovana lica kako vode paralelnu evidenciju izašlih birača. RIK je, međutim, demantovao da je bilo fizičkog sukoba.

Noćas je, nakon sastanka kontrolora na Zvezdari u Beogradu, napadnuta i povređena žena koja je trebalo danas da bude predstavnica stalnog sastava biračkog odbora ispred koalicije Srbija protiv nasilja.