Ceremonija otvaranja međunarodnog sajama „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

Ceremonija otvaranja međunarodnog sajama „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

Prvi međunarodni sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ počeo je u Beogradu svečanim otvaranjem kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitri Kovačevski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju sajma u Beogradu da je danas veliki i poseban dan i da nema čoveka na sajmu koji nije nasmejan.

Istakao je da je obilazio mnoge evropske sajmove, ali da je malo gde u Evropi to napravljeno i urađeno kao što je „Otvoreni Balkan“ uradio u Beogradu.

„Imamo čime da se ponosimo i ovim što smo zajedno uradili pokazali smo ne samo da možemo da budemo deo sveta, nego da i u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života i u svim važnim stvarima“, naglasio je Vučić.

Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji traje do 4. septembra.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Manifestacija na jednom okuplja vinarsku elitu, najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Uoči otvaranja sajma vina, ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić je rekla za RTS da možemo očekivati sajajn biznis.

„Dobijali smo sve više upita za učestovanje na sajmu. Interesovanje je veliko ne samo iz regiona nego i iz renomirnaih proizvođača, iz Italije, Argentine, Čilea“, rekla je Matićeva.

„Ovo je centar sveta kada govrimo o vinu. Beograd je centar regiona i sveta kada govorimo o vinu, a u političkom i trgovinskom smislu nalazimo se na važnom mestu“, istakla je ministarka.

Oko 100 kupaca je došlo da kupuje vina. „Imamo sklopljene ugovore a u hali tri će biti potpisani, sklopljene ugovore imamo za tržište Kine. Očekujemo puno zajedničkog nastupa Srbije sa Severnom Makedonijom i Albanijom na veća tržišta“, podvukla je Matićeva.

Prema njenim rečima, Kina je već otvorila svoja vrata, postoji veliko interesovanje za tržište SAD, i ovo je velika prilika za naše proizvođače vina.

Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminentni međunarodni žiri iz sveta vina.

„Ovo je međunarodni sajam vina, značajno je da imamo međunarodno takmičenje, biće 25 sudija, dobiće se i nagrade, prisutni su renomirani časopisi. Sve to daje značaj ovoj mnifestaciji“, rekla je ona.

Podvukla je da je važna i gastronimija, biće prezentovana i hrana. „Sutra imamo sa ministrima turzma trilateralni sastanak i poptisivanje zajedničke izjave“, najavila je Matićeva.

U planu je da se nove vinske rute definišu i u novoj platformi budu dostupe građanima, da nove vinske oaze učinimo dostupnim, zaključila je Matićeva.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je ranije, gostujući u Dnevniku RTS-a, da Beograd jeste prestonica vina jer se takva manifestacija nije održala na ovakav način u ovom delu Evrope, to je nešto što je čini posebnom zbog velikog broja vinara i kupaca.

Kada kupac dolazi iz SAD i Kine on ne ulazi u to da li vino dolazi iz Srbije, Albanije ili iz Severne Makedonije već gleda region kao vinsko područje, ističe Čadež.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.