Organizacija „Čep za hendikep“ u problemu: Smanjena količina kupaca preti daljem pomaganju

Organizacija „Čep za hendikep“ u problemu: Smanjena količina kupaca preti daljem pomaganju

Udruženje „Čep za hendikep“ suočeno je s ozbiljnim finansijskim problemima usled smanjenog broja otkupljivača plastičnih čepova.

Godinama su građani poput Andreja, koji prikuplja čepove bez obzira na vremenske uslove, i mali Vuk iz Žiče, zajedno sa brojnim drugima, davali svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji. Njihov trud je omogućio nabavku ortopedskih pomagala za 130 osoba kojima su bila potrebna, ali sada se udruženje suočava sa ozbiljnim problemima.

Zoran Martinović, osnivač Udruženja, ističe da je trenutno prodaja plastike postala izuzetno teška, što ugrožava osnovne aktivnosti organizacije. „Nema više onih koji kupuju čepove, a troškovi su iz dana u dan sve veći“, objašnjava Martinović. Dodaje da novac od prodaje čepova, koji je trebao da ide za kupovinu pomagala, sada se koristi za osnovne troškove rada organizacije.

Situaciju dodatno pogoršavaju niske cene plastike, sa trenutnim otkupom od 20 dinara po kilogramu za fizička lica i 30 dinara za pravna, što je znatno smanjilo motivaciju za prikupljanje čepova.

I pored trenutnih problema, organizacija „Čep za hendikep“ ostaje posvećena svojoj misiji. Sa 519 tona prikupljenih čepova i brojnim usrećenim korisnicima, oni su odlučni da nastave sa radom i nadaju se da će se situacija popraviti kako bi mogli nastaviti da pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.