Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu: Centralna državna manifestacija, sednica Vlade i prikaz vojne opreme

Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu: Centralna državna manifestacija, sednica Vlade i prikaz vojne opreme

U Kruševcu se danas održava centralna državna manifestacija povodom obeležavanja Vidovdana, uz sednicu Vlade Srbije i prikaz naoružanja i vojne opreme. Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizuje ovu manifestaciju, koja uključuje polaganje venca u manastiru Ravanica kao znak sećanja na vladavinu kneza Lazara.

Ceremonija počinje u manastiru Ravanica u 9 sati, gde ćr biti održan parastos knezu Lazaru i kosovskim junacima, služen od strane vladike Ignjatija i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC). Premijer Miloš Vučević će prisustvovati ovom događaju. Nakon toga, Vučevića će u manastirskoj porti dočekati vladika braničevski Ignjatije i igumanija mati Marija.

Sednica Vlade Srbije zakazana je za 11.20 sati u Gradskoj kući u Kruševcu. Nakon sednice, premijer Vučević će u 12 sati položiti vence na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega će održati zvanično obraćanje.

Od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko-tehničkog zbora i prikaz naoružanja i opreme. Građani će na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama moći da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva, kao i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije. Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije i koja do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vidovdan, veliki nacionalni i državni praznik Srbije, izražava poštovanje i zahvalnost svim borcima za otadžbinu. Ovaj praznik je na državnom nivou posebno obeležen 1889. godine, kada je u Kruševcu, povodom pet vekova od Kosovske bitke, održana velika manifestacija i izgrađen reprezentativan spomenik na centralnom gradskom trgu.