Ekskurzije kao luksuz: Kvalitet usluge i cena pod lupom

Ekskurzije kao luksuz: Kvalitet usluge i cena pod lupom

Sa početkom nove školske godine, đaci se u septembru i oktobru ponovo spremaju za đačke ekskurzije, ali iskustva u vezi sa kvalitetom usluge i cenama izazivaju različite reakcije. Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija i Darko Eger iz Aktiva direktora novobeogradskih škola govorili su za RTS o izazovima i kvalitetu ovih putovanja.

Dimitrijevićeva je navela da se kvalitet usluga na ekskurzijama često ne poklapa sa očekivanjima, posebno u odnosu na cenu. „Dešava se da deca spavaju na pomoćnim krevetima, hrana može biti nedovoljna ili lošeg kvaliteta, a povremeno se dešavaju i kvarovi autobusa pre nego što napuste Beograd,“ istakla je ona, dodajući da ovakve situacije mogu biti frustrirajuće za roditelje koji ulažu značajna sredstva.

Darko Eger je dodao da vođe puta direktorima podnose izveštaje o ekskurzijama, koji služe kao smernice za buduće planiranje. „U izveštajima se navode primedbe na smeštaj, hranu i ostale aspekte usluge,“ rekao je Eger, naglašavajući da su ove informacije ključne za poboljšanje kvaliteta ekskurzija.

Dimitrijevićeva je ocenila da ekskurzije predstavljaju luksuz za mnoge roditelje u Srbiji, posebno zbog visokih cena. „Cene ekskurzija variraju, od 17.000 do 80.000 dinara, u zavisnosti od destinacije i trajanja, što predstavlja značajan finansijski teret za porodice,“ objasnila je ona.

Eger je dodao da cene ekskurzija zavise od zahteva koje škole postavljaju, uključujući bezbednosne standarde poput kvaliteta autobusa. „Što su uslovi skromniji, cene su niže, ali postoji minimum ispod kojeg ne možemo ići,“ naglasio je on.

Na kraju, Dimitrijevićeva je ukazala na smanjen broj turističkih agencija koje se prijavljuju za organizaciju ekskurzija, što smanjuje mogućnost izbora i potencijalno utiče na kvalitet ponuda. Ona je istakla da su nekada tri ili više agencija konkurisale, dok sada često samo jedna agencija po školi nudi svoje usluge, što može biti posledica dogovora među agencijama.