Čedomir Jovanović prekršio zakon o sprečavanju korupcije, nije podneo izveštaj o imovini

Čedomir Jovanović prekršio zakon o sprečavanju korupcije, nije podneo izveštaj o imovini

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da Čedomir Jovanović, bivši narodni poslanik, nije podneo izveštaj o imovini i prihodima nakon prestanka obavljanja svoje funkcije, čime je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije. Direktor Agencije je stoga doneo odluku o meri javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

„Utvrđuje se da je Čedomir Jovanović, raniji narodni poslanik, postupio suprotno odredbi člana 68. Zakona o sprečavanju korupcije, na taj način što nije podneo izveštaj o svojoj imovini i prihodima, imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, u roku od 30 dana od dana prestanka navedene javne funkcije, pa mu se izriče mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije“, stoji u rešenju direktora Agencije.

Rešenje, datirano na 30. oktobar 2023, upravo je objavljeno u Službenom glasniku. U obrazloženju rešenja se navodi da je protiv Jovanovića pokrenut postupak po službenoj dužnosti zbog nepoštovanja zakonske obaveze podnošenja izveštaja o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku od 30 dana od prestanka funkcije.

Jovanoviću je prethodno izrečena mera opomene sa obavezom da u roku od osam dana podnese izveštaj Agenciji, što on nije učinio. Zbog nepostupanja po izrečenoj opomeni, stekli su se uslovi za izricanje mere javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Zakonom je propisano da se licu kome je prestala javna funkcija može izreći mera opomene ili mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, uzimajući u obzir da li je javni funkcioner postupio po prethodno izrečenoj meri opomene do isteka roka.

„Imajući u vidu da imenovani nije u roku određenom rešenjem direktora Agencije podneo izveštaj po prestanku javne funkcije narodnog poslanika, niti je to učinio do dana donošenja ovog rešenja, stekli su se uslovi za izricanje mere javnog objavljivanja odluke o povredi ovog zakona“, navodi se u rešenju koje je doneo direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović.