Deponija Duboko ponovo prima otpad, ali Čačak ostaje bez pristupa zbog duga

Deponija Duboko ponovo prima otpad, ali Čačak ostaje bez pristupa zbog duga

Deponija Duboko kod Užica, koja je nedeljama bila u plamenu, ponovo je otvorena za prijem otpada nakon sanacije od požara. Međutim, Grad Čačak neće moći da koristi ovu deponiju dok ne izmiriti dug od 54 miliona dinara, koji je nastao zbog neplaćenih obaveza.

Menadžment deponije Duboko ističe da će pristup biti zabranjen Čačku dok se ne isplati dug, koji se povećava svakodnevno. Odluka o ovom dugu je trenutno predmet pravnog postupka, budući da je Grad Čačak podneo žalbu na raniju odluku Upravnog suda koja je naložila isplatu duga u roku od osam dana.

Čačak je bio u teškoj situaciji tokom privremenog zatvaranja deponije, a smeće je privremeno odlagano na transfer stanici u Čačku, što je pretilo ekološkim problemima. Trenutno, otpad iz Čačka se preusmerava u Kragujevac, ali ugovor o tom rešenju još nije produžen.

Stojan Marković, odbornik liste Probudimo Čačak, kritikovao je lokalnu vlast zbog nemogućnosti da izmiriti dug, navodeći da bi grad, koji troši novac na druge projekte, trebao da bude sposoban da pokrije obaveze prema deponiji. Čačak čeka konstituisanje nove Skupštine, dok se Užice priprema da odluči o daljem korišćenju deponije Duboko.