Nastavlja se rasprava u Skupštini Srbije o deklaraciji i eksploataciji litijuma

Nastavlja se rasprava u Skupštini Srbije o deklaraciji i eksploataciji litijuma

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad, a načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i o ostalim tačkama dnevnog reda, nastaviće sutra.

Današnja rasprava u parlamentu bila je obeležena polemikom između vlasti i opozicije oko eksploatacije litijuma i projekta „Jadar“. Premijer Miloš Vučević je odgovarao na optužbe opozicije, naglašavajući da vlasti planiraju pametno upravljanje rudnim bogatstvom i negirajući navode o predaji nacionalnih interesa. Vučević je takođe istakao da Rio Tinto nije uveden u Srbiju od strane trenutne vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podsetio je da je Rio Tinto došao u Srbiju 2001. godine, i kritikovao opoziciju zbog dvosmislenog stava prema ovom projektu. Dačić je takođe naglasio važnost nacionalnih interesa.

Tokom rasprave, poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta optužio je vlasti za dezinformisanje javnosti o projektu „Jadar“ i najavio blokadu pruga. Rasprava je bila burna, sa više verbalnih okršaja i izrečenih opomena.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odbacila je tvrdnje o prisilnom raseljavanju zbog projekta „Jadar“ i istakla da je prodaja zemljišta bila dobrovoljna.

Poslanik Srbija centra SRCE Zdravko Ponoš kritikovao je način vođenja rasprave i uvođenje različitih tema pod jedan dnevni red, što je opisao kao pokušaj prikrivanja velikih zaduživanja zemlje.

Sednica će se nastaviti sutra u 10 sati, kada će poslanici nastaviti diskusiju o svim otvorenim pitanjima.