Burger King optužen za obmanu kupaca

Burger King optužen za obmanu kupaca

Burger Kinga pokušava da odbaci tužbu u kojoj se tvrdi da je američki gigant brze hrane varao svoje kupce tako što je njegov hamburger izgledao veći na jelovnicima nego što je u stvarnosti, je odbijen od sudija u saveznom sudu u Majamiju.

Tužba, poslednja u nizu slučajeva lažnog oglašavanja koje su pokrenuli potrošači protiv lanaca restorana brze hrane, optužuje Burger King da koristio pogrešan prikaz svojih hamburgera na tablama menija u restoranima.

Prema tvrdnji, lanac restorana prikazuje hamburger sa mesnijom pljeskavicom i sastojcima koji se „prelivaju preko lepinje“, čineći da izgleda 35% veće sa duplo više mesa u poređenju sa stvarnim proizvodom.

Burger King, u vlasništvu Restaurant Brands International, tvrdio je da nije potrebno praviti hamburgere koji izgledaju „baš kao na slici“. Međutim, američki okružni sudija Roj Altman presudio je da je na porotnicima da „nam kažu šta misle razumni ljudi“.

Istovremeno, sudija je odbacio tvrdnje da je Burger King obmanuo kupce svojim TV i onlajn reklamama.

„Tvrdnje tužilaca su lažne“, rekao je portparol Burger Kinga u izjavi nakon presude. „Goveđe pljeskavice pečene na žaru prikazane u našoj reklami su iste pljeskavice koje se koriste u milionima sendviča koje služimo gostima širom zemlje.“

Dva druga velika američka lanca restorana, McDonald’s i Vendi’s, trenutno brane slične tužbe na američkom saveznom sudu. Taco Bell, jedinica kompanije Ium Brands, tužena je u julu zbog prodaje Crunchvraps-a i meksičkih pica koje navodno sadrže samo upola manje punjenja od oglašenog. Svaka tužba traži najmanje 5 miliona dolara odštete.