Bugarska potvrđuje da će ruski gas biti zaustavljen

Bugarska potvrđuje da će ruski gas biti zaustavljen

Ruski energetski gigant Gasprom prestaće da isporučuje gas Bugarskoj u sredu, saopštilo je u utorak ministarstvo energetike te zemlje. Ova vest dolazi nakon što je kompanija iz Sankt Peterburga potvrdila da će takođe zaustaviti isporuke Poljskoj, pri čemu obe zemlje odbijaju da plate za snabdevanje energijom u rubljama.

Ministarstvo je tu vest objavilo u saopštenju, dodajući da neće biti neposredne potrebe da potrošači racionalizuju upotrebu gasa. Bugarska se oslanja na Rusiju za oko 90% svog gasa, a ostatak dolazi iz Azerbejdžana.

Prošlog meseca, portparol državne energetske kompanije Bulgargaz rekao je novinarima da će od ovog leta Azerbejdžan obezbediti celokupno snabdevanje zemlje, iako po višoj ceni. Dalje unapred, bugarska vlada planira da poveže zemlju sa još nedovršenim terminalom za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, gde će se gas uvoziti brodom, verovatno iz SAD.

Vest o prekidu stigla je ubrzo nakon što je poljska državna energetska kompanija PGNiG potvrdila da je i ona dobila obaveštenje od Gasproma da će dotok ruskog gasa biti zatvoren u sredu. Obe zemlje su odbile da plate ruski gas u rubljama, pošto je Moskva od ove nedelje zahtevala od svih „neprijateljskih“ zemalja.

Trenutni 10-godišnji ugovor Bugarske sa Gaspromom trebalo je da ističe krajem ove godine, ali u saopštenju ministarstva se navodi da Bulgargaz neće završiti ugovor ako mora da plati u rubljama, navodeći da uspostavljanje „predstavlja značajan rizik za Bugarsku. ”

Nekoliko ruskih kupaca gasa je signaliziralo da bi mogli da pristanu na zahteve Moskve. U ponedeljak je Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, rekao da će biti moguće platiti buduće isporuke bez kršenja zapadnih sankcija.