Eskalacija krize na Kosovu: Brnabić tvrdi da Beograd nije odgovoran za oružani sukob

Eskalacija krize na Kosovu: Brnabić tvrdi da Beograd nije odgovoran za oružani sukob

VestKriza na Kosovu, koja se nazirala već duže vreme, tragično je eskalirala 24. septembra, kada je došlo do oružanog sukoba između grupe naoružanih Srba sa Kosova i policijskih i paravojnih formacija iz Prištine u selu Banjska i okolini, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je odlučno odbacila povezanost zvaničnog Beograda s tim događajem.

Istrage su trenutno u toku kako bi se pružili odgovori i rasvetlile sve nejasnoće u vezi s ovim sukobom, uključujući i okolnosti pod kojima su dva od tri preminula Srbina izgubila živote. Brnabić je na sednici Saveta bezbednosti UN istakla da se čini da je došlo do hladnokrvnog pogubljenja nakon što su se Srbi predali.

Predsednica je naglasila da Beograd i srpske bezbednosne strukture nemaju nikakve veze s ovim incidentom i da su spremni da međunarodnoj zajednici pruže sve informacije i dokaze koji potvrđuju tu izjavu. Izrazila je duboko žaljenje zbog gubitka ljudskih života i nadu da se takvi tragični događaji nikada više neće ponoviti.

Brnabić je istakla da su događaji u Banjskoj logička posledica vladavine straha i terora koji su implementirani od strane Prištine, uprkos jasnim apelima međunarodne zajednice za deeskalacijom. Istakla je i da je malo povratnika na Kosovo i Metohiju, upućujući na problem nezakonitih zaplena imovine i zlostavljanja onih koji pokušavaju da se vrate.

Predsednica Vlade Srbije naglasila je ozbiljnu humanitarnu krizu na Kosovu i Metohiji, uz nedostatak hrane, lekova i osnovnih medicinskih potrepština. Takođe je istakla da Beograd teži implementaciji prethodnih sporazuma, bezbednosti za sve građane na Kosovu, poštovanju međunarodnog prava i postizanju mira i stabilnosti u regionu. Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu da zajedno preduzmu korake kako bi se sprečilo dalje eskalacije krize.