Evropska unija apeluje na brz napredak Zapadnog Balkana ka članstvu

Evropska unija apeluje na brz napredak Zapadnog Balkana ka članstvu

Na nedavno održanom samitu lidera Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, predstavnici EU pozvali su na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona EU i istakli ključnu ulogu Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa. Premijerka Srbije, Ana Brnabić, predstavljala je Srbiju na samitu, na kojem je objavljena „Briselska deklaracija“.

U deklaraciji se naglašava potreba da Beograd i Priština brzo postignu napredak u normalizaciji odnosa i u potpunosti primene prethodno postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks. Srbija se saglasila s ovom deklaracijom.

Evropska unija je istakla podršku naporima visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepa Borelja, i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka.

U deklaraciji se takođe ističe potreba za „konstruktivnim angažmanom“ Beograda i Prištine u cilju brze normalizacije odnosa, što je ključno za sigurnost i stabilnost regiona, kao i za napredak obe strane na evropskom putu. Strane su pozvane da bez odlaganja primene Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju.

S obzirom na složeno geografsko okruženje, naglašena je važnost jedinstva unutar evropske porodice radi očuvanja evropske i globalne bezbednosti. EU je potvrdila posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana i pozvala na ubrzanje procesa pridruživanja na osnovu kredibilnih reformi, poštenih uslova i načela zasluga.

Deklaracija takođe podržava Plan rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU, a EU će brzo ispitati predloge iznete u ovom planu. Partneri sa Zapadnog Balkana su pohvaljeni za postignuti napredak, a EU je istakla svoju ulogu najbližeg partnera, investitora, trgovinskog partnera i donatora regiona.

U zaključku, deklaracija naglašava zajedničku viziju budućnosti, uključujući zajedničke vrednosti i odgovornost, i apeluje na partnere sa Zapadnog Balkana da nastave s brzim napretkom ka potpunoj usklađenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.