Razgovori Borelja sa Vučićem i Kurtijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji bez rezultata

Razgovori Borelja sa Vučićem i Kurtijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji bez rezultata

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, izjavio je da su razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, održani tokom Minhenske bezbednosne konferencije, nažalost bili bezuspešni u pogledu deeskalacije tenzija između Beograda i Prištine.

Borelj je tokom konferencije predstavio četiri ključna zadatka geopolitičke agende EU, ističući potrebu za većom i bržom podrškom Ukrajini, okončanjem humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze, sprovođenjem rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanjem odnosa EU sa „globalnim jugom“, i jačanjem odbrane i bezbednosti Unije.

U tekstu objavljenom na sajtu službe EU za spoljne poslove, Borelj je naglasio da je atmosfera na ovogodišnjoj konferenciji bila posebna, budući da su svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

On je takođe istakao da je imao brojne bilateralne susrete sa partnerima EU iz celog sveta, ali je posebno istakao neuspeh razgovora sa Vučićem i Kurtijem.

Dodatno je podsetio da je prvi dan konferencije obeležila vest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru, čemu su prisustvovali učesnici konferencije u čast Navaljnog i njegove žene.