EU izražava zabrinutost zbog zabrane dinara na Kosovu i Metohiji i nedostatka konsultacija sa Prištinom

EU izražava zabrinutost zbog zabrane dinara na Kosovu i Metohiji i nedostatka konsultacija sa Prištinom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, izrazio je zabrinutost zbog nedostatka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom tzv centralne banke Kosova da zabrani dinar. U pisanom odgovoru Evropskom parlamentu, Borelj je istakao da EU takođe brine o mogućim posledicama koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Borelj je odgovarajući na pitanje francuske poslanice Dominik Bild istakao da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza Prištine po međunarodnom pravu. Podsetio je da je ta obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Beograd i Priština zaključili u dijalogu uz posredovanje EU.

EU je izradila Evropski nacrt statuta ZSO u konsultacijama sa stručnjacima za međunarodno pravo, poštujući relevantne sporazume iz dijaloga, kao i „kosovski pravni okvir“ i „crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće“, dodao je Borelj.

Međutim, Borelj je istakao da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO. Ova situacija naglašava složenost dijaloga između Beograda i Prištine i potrebu za daljim naporima kako bi se postigao održiv i pravedan dogovor.