Sastanak u Briselu: Borel i Đurić potvrdili posvećenost Srbije putu ka EU

Sastanak u Briselu: Borel i Đurić potvrdili posvećenost Srbije putu ka EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Žozep Borel, sastao se u sredu u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Srbije, Markom Đurićem. Tom prilikom su ponovili svoju posvećenost putu Srbije ka EU i dogovorili se o unapređenju saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, saopštila je diplomatska služba Evropske unije (EEAS).

Borel je naglasio važnost usklađivanja Srbije sa stavovima i odlukama EU, posebno u kontekstu agresorskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Istakao je da EU snažno očekuje od Srbije da pojača napore ka punom usklađivanju, uključujući restriktivne mere, te podsetio da je potpuno usklađivanje ključno za države-kandidatkinje za članstvo u EU.

Podrška Srbije Ukrajini i njenom narodu, kao i kontinuirani doprinos Srbije misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, ocenjeni su pozitivno.

Borel je ponovio da EU očekuje i od Kosova i od Srbije da pristupaju dijalogu uz posredovanje EU u dobroj veri i duhu kompromisa, te da ga bez odlaganja zaključe sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa u skladu sa pravnim tekovinama EU i međunarodnog prava. Najvažniji prioritet je implementacija Sporazuma na putu normalizacije odnosa, rekao je Borel, prenosi EEAS.