EU posvećena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Borel poziva na hrabrost i političku volju

EU posvećena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Borel poziva na hrabrost i političku volju

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, izjavio je danas da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine spor, ali da su postignuti neki važni koraci ka normalizaciji odnosa.

U autorskom tekstu objavljenom na portalu EEAS, Borel je istakao da je EU i dalje predana pružanju pomoći, ali da je ključna hrabrost, vizija i politička volja lidera obe strane. Podsećajući na izazove tokom svog mandata, Borel je naglasio nedostatak posvećenosti, napretka i implementacije sporazuma.

„Uprkos tim izazovima, ostvareni su važni koraci napred“, napisao je Borel.

On je naglasio da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ključni prioritet EU na Zapadnom Balkanu, neophodan za deblokiranje evropske budućnosti za obe strane i jačanje stabilnosti u regionu.

Borel je takođe izrazio razočaranje nedavnim sastankom u Briselu koji nije doveo do napretka, navodeći da su pozicije dve strane i dalje udaljene. Ipak, najavio je da će se pregovori nastaviti, s glavnim pregovaračima zakazanim za sledeću sedmicu u Briselu radi razrade konkretnih koraka za deblokadu sporazuma.

Ključno postignuće tokom Borelovog mandata, kako je istaknuto, bilo je postizanje sporazuma u Ohridu i njegova implementacija, iako je njegova puna realizacija još uvek predstoji.

„Dijalog je proces koji zahteva strpljenje i istrajnost. EU je tu da podrži, ali su lideri Srbije i Kosova ti koji moraju pokazati odlučnost i spremnost za kompromis“, zaključio je Borel.