Borel će posetiti Kijev nakon putovanja u Varšavu

Borel će posetiti Kijev nakon putovanja u Varšavu

Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji je boravio u poseti Poljskoj 5. februara, potvrdio je da ide u Kijev.

On je to izjavio u Varšavi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim.

Borel je rekao da je odlučio da se zaustavi u Varšavi na putu za Ukrajinu kako bi se konsultovao „sa našim poljskim prijateljima“ kako bi bolje razumeo situaciju u Ukrajini i kako bi EU trebalo da nastavi sa daljom podrškom“, rekao je Borel.

On je napomenuo da je tokom sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane Poljske imao priliku da razgovara o svim oblicima pomoći koju EU pruža Ukrajini, uključujući vojne, finansijske, rekonstrukcijske, restriktivne mere protiv Rusije i međunarodna solidarnost, korišćenje zamrznute ruske imovine itd.

„Dozvolite mi da priznam da je Poljska od početka (potpune invazije – prim. aut.) pokazala čvrstu podršku Ukrajini, od prvog dana. Ugošćavanje izbeglica, pružanje značajne vojne pomoći, domaćinstvo štaba misije obuke (EUMAM). Ukrajina) koja će obučavati 40.000 ukrajinskih vojnika, nudeći logističko čvorište za vojne zalihe koje obezbeđuju svi partneri. To je veliki napor koji ulažu poljska vlada i poljsko društvo“, rekao je visoki predstavnik EU.

On je napomenuo da su se zemlje članice Evropske unije saglasile ne samo da treba da podržavaju Ukrajinu onoliko dugo koliko je to potrebno, već i po svaku cenu.

„Nije samo pitanje vremena. To je pitanje kvantiteta i kvaliteta zaliha. I svakako, moramo da uradimo više i brže jer Ukrajina mora da pobedi. Ukrajina se bori, ali se bori i za evropsku bezbednost“, naglasio je Borel.

On je napomenuo da EU treba da razmišlja o dugoročnoj podršci Ukrajini. Jasno je da se, pre svega, radi o akcijama koje će pomoći Ukrajini da odbije rusku invaziju. Ali nakon toga, prema Borelu, potrebno je razmišljati o tome kako postići mir i kako podržati proces posleratne obnove Ukrajine.

„Idem u Ukrajinu da razgovaram o tekućim bezbednosnim obavezama EU. Do sada ima dosta konsultacija sa Ukrajinom“, rekao je visoki predstavnik EU.

On je posebno naglasio da EU treba da nastavi da isporučuje Ukrajinu municijom. Borel očekuje da će do početka marta postići konačni dogovor o fondu pomoći Ukrajini, u okviru Evropskog mirovnog fonda. To će, smatra Borel, obezbediti veću predvidljivost i stabilnost dalje pomoći Ukrajini, uz zajedničko finansiranje iz cele Evropske unije.

Kako je ranije saopšteno, tokom Evropskog saveta 1. februara, kao i tokom neformalnih sastanaka evropskih ministara odbrane i spoljnih poslova prošle nedelje, zemlje EU razmatrale su predlog visokog predstavnika EU za stvaranje specijalnog fonda za vojnu pomoć Ukrajini. u okviru međuvladinog Evropskog mirovnog fonda, u iznosu od 20 milijardi evra za naredne četiri godine (2024-2027), odnosno 5 milijardi evra godišnje.

Prošlog meseca, visoki predstavnik EU Žozep Borel, tokom konferencije za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Gimnihu, najavio je posetu Ukrajini početkom februara kako bi potvrdio nastavak vojne i bezbednosne podrške EU.