Požari na Vidliču i Tari: Vatrogasci se sore sa vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu

Požari na Vidliču i Tari: Vatrogasci se sore sa vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije suočavaju se sa gotovo 200 intervencija širom Srbije, uglavnom zbog požara na otvorenom, usled dugotrajnog vrelog talasa. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorava građane na neophodnost pojačanog opreza kako bi se izbegli veliki požari. Najveći požari trenutno gore na planini Vidlič u opštinama Dimitrovgrad i Pirot, a situacija je kritična i u Žagubici i na Tari.

Na Vidliču se vatra proširila na nekoliko stotina hektara suve trave i niskog rastinja, čime je gašenje postalo izuzetno otežano zbog nepristupačnog terena. Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije u Pirotu, istakao je da su sela na pirotskoj strani za sada bezbedna, ali da je situacija i dalje ozbiljna.

Vatrogasci, uz podršku ekipa Javnog preduzeća „Srbijašume“, dobrovoljnih vatrogasnih društava i meštana, danonoćno su na terenu kako bi sprečili dalje širenje požara. Situacija se dodatno komplikuje u području sela Visički Odorovci – Gulenovci, gde su angažovani i helikopteri, koji su u nedelju izveli više od 50 naleta.

Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, naglašava da sela i stanovništvo za sada nisu ugroženi, ali se prati razvoj situacije i pripremljena je evakuacija ukoliko dođe do pogoršanja.

Borba sa požarima će u velikoj meri zavisiti od vremenskih uslova, a s obzirom na visoke temperature koje se očekuju narednih dana, situacija ostaje neizvesna.