Ambasador Rusije osuđuje obnavljanje kuće Džafera Deve na Kosovu kao veličanje nacističkih kolaboracionista

Ambasador Rusije osuđuje obnavljanje kuće Džafera Deve na Kosovu kao veličanje nacističkih kolaboracionista

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, oštro je osudio obnavljanje kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, ističući da to predstavlja rehabilitaciju nacističkih kolaboracionista umesto poštovanja sećanja na žrtve nacizma. Bocan-Harčenko je naglasio da vlasti u Prištini ignoriraju proteste Beograda, antifašističkih organizacija u Srbiji i međunarodne zajednice.

„Ono što se dešava pokazuje bahatost prištinskih vlasti koje su se odlučile za ovaj korak uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i antifašističkih grupa. Ovo se odvija uz znanje i prećutnu saglasnost međunarodne zajednice koja podržava privremene institucije samouprave u Prištini, doprinoseći tako rastu radikalnih desničarskih sentimenta na Kosovu i ugrožavajući bezbednost srpskog i drugih nealbanskih zajednica“, izjavio je Bocan-Harčenko.

Ambasador je takođe naglasio da Rusija odlučno osuđuje takve postupke i pridružuje se zahtevima za obustavom renoviranja kuće Džafera Deve i za sprečavanjem falsifikovanja istorije od strane privremenih institucija samouprave u Prištini.