Ruski ambasador Bocan-Harčenko kritikuje zapadne pritiske: Farisejstvo u pitanju Kosova

Ruski ambasador Bocan-Harčenko kritikuje zapadne pritiske: Farisejstvo u pitanju Kosova

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, oštro je reagovao na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila o evropskim integracijama Srbije i pitanju Kosova. U svom komentaru, Bocan-Harčenko je istakao da se pravi kriterijumi za ulazak u EU određuju preko okeana, a ne u Evropi, čime je ukazao na američki uticaj na evropske integracije.

Bocan-Harčenko je naveo da je Hilov stav samo nespretan pokušaj da se prikriju neprijateljske namere „kolektivnog Zapada“ prema Srbiji. Kao primer, istakao je cinično-antisrpsku rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici iz maja ove godine, protiv koje je glasala Rusija.

Ambasador Bocan-Harčenko je naglasio da privremene institucije samouprave u Prištini, uz pomoć svojih spoljnih pokrovitelja, odbijaju da ispune ranije preuzete obaveze bez garancija priznavanja nezavisnosti od strane Beograda. On je optužio Zapad za pokušaj prisiljavanja Srbije da se pomiri sa gubitkom teritorije i proterivanjem srpskog stanovništva, pravdajući to „poretkom zasnovanim na pravilima“.

Ambasador je postavio retoričko pitanje: ako dođe do „de fakto priznanja“ Kosova koje podrazumeva članstvo Prištine u UN, da li postoji ikakva druga opcija osim „de jure“ priznanja pokrajine? On je zaključio da je farisejstvo evidentno u zapadnim pristupima normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.