Blokada Filozofskog u Novom Sadu: Ispred podrška Gruhonjiću, unutra „studenti“ čiji identitet ne znamo

Blokada Filozofskog u Novom Sadu: Ispred podrška Gruhonjiću, unutra „studenti“ čiji identitet ne znamo

U Novom Sadu već drugi dan – blokada Filozofskog fakulteta. Grupa ljudi, među kojima ima i studenata, ali i onih to svakako nisu, zatvorena je u zgradi fakulteta, čije je rukovodstvo odlučilo da obustavi rad. Ljudi čiji identitet policija nije ni utvrđivala, ili možda jeste, ali o tome nije obavestila javnost, traže smenu profesora Dinka Gruhonjića. Za to vreme njegove kolege i studenti održali su skup podrške.

Ispred Filozofskog fakulteta skandiralo su „Gde su vam indeksi“ onima koji su unutra, za koje dekanat sumnja da su uopšte studenti, a koji, već dru gi dan, blokiraju fakultet.

„Sklananje pred nasilnicima nije odgovor, ako već nije bilo pre 48 sati, danas je 12 i 5 za reakciju“, kazao je profesor Vladimir Mihic.

Skup je bio masovniji od onog dan pre na kojem su se okupili oni koji traže otkaz Gruhonjiću , za koji se u međuvremenu, ispostavilo da nije bio baš studentski. Jer su na njemu primećeni i članovi SNS-a, ali i zaposleni u novosadskim javnim preduzećima.

Dok je skupu podrške Filozofskom fakultetu trajao, oni koji su ga okupirali, iz zgrade su skandirali – „Dinko odlazi“.

Dinko je bio tu, a iza njega je stala i dekanica, jer nije filozofski ćutati.

„Ovo je prvi put da drzim čas ispred zgrade. Ovo je pretužan dan za univerzitet u Novom Sadu. Posle 70 godina postojanja, sprečeni smo da u nju uđemo, da ostvarimo pravo na rad, a studenti pravo na studiranje. Juče na senatu sam obavestila kolege dekane da imamo zajednički problem, nažalost, samo je jedna dekanica imala potrebu da mi pruži podršku, to jest nama“, kazala je dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živanović Sekereš.

Dekanica Prirodno-matematičkog fakultata Milica Pavkov Hrvojević istakla je da je ponosna na studente i okupljene

„Što su stali u odbranu nečega što je na krhkim nogama duži niz godina unazad, što je u akutnoj komi, a to je autonomija univerziteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja“, navela je.

Profesori su onima koji ih onemogućavaju da rade i uče ostavili knjige o slobodi govora i totalitarizmu jer, kažu, kad su već tu red je nešto i da nauče i spreme se za tribinu koju profesori najavljuju za ponedeljak ispred zgrade rektorata.