Srbija potpisala Memorandum o strateškom partnerstvu sa EU u oblasti održivih sirovina

Srbija potpisala Memorandum o strateškom partnerstvu sa EU u oblasti održivih sirovina

U Palati Srbija danas je održan značajan Samit o kritičnim sirovinama, koji je okupio predstavnike Vlade Srbije, Nemačke i Evropske unije. Memorandum o razumevanju, koji predstavlja temelj strateškog partnerstva u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, potpisali su potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović. Ovaj događaj je takođe okupio visoke zvaničnike kao što su nemački kancelar Olaf Šolc i predstavnike vodećih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija.

Diskusije su se posebno fokusirale na litijum, ključnu sirovinu za zelenu i digitalnu tranziciju, kojom Srbija bogato raspolaže. Potpisano je i Pismo o namerama sa ključnim evropskim partnerima uključujući kompanije kao što su Rio Tinto, Stelantis, Mercedes, i proizvođače baterija kao što su ElevenES, EIT InnoEnergy i InoBat.

Ipak, samit je izazvao i kontroverze, budući da ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na moguće negativne ekološke posledice projekta „Jadar“ za iskopavanje litijuma, te najavljuju nove protestne akcije.