Blinken govorio o invaziji Kine na Tajvan

Blinken govorio o invaziji Kine na Tajvan

Peking je odlučio da zauzme Tajvan mnogo brže nego što se ranije mislilo i mogao bi da upotrebi silu da to uradi, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken. Peking na samoupravno ostrvo gleda kao na sastavni deo Kine i protivi se svakom obliku diplomatske i vojne pomoći vladi u Tajpeju.

„Umesto da se drži statusa kvo koji je uspostavljen na pozitivan način, [Peking je doneo] fundamentalnu odluku da status kvo više nije prihvatljiv, a Peking je odlučan da nastavi sa ponovnim ujedinjenjem u mnogo bržem vremenskom roku“, rekao je Blinken na Univerzitet Stanford u Kaliforniji u ponedeljak.

„Ako miroljubiva sredstva ne funkcionišu, onda bi se koristila sredstva prinude, a možda ako sredstva prinude ne funkcionišu, onda bi možda bila prisilna sredstva za postizanje svog cilja. To je ono što duboko remeti status kvo i stvara ogromne tenzije.”

Blinken je upozorio da bi napad na Tajvan, velikog proizvođača poluprovodnika, naštetio globalnoj ekonomiji. „Količina komercijalnog saobraćaja koji prolazi kroz [Tajvanski] moreuz svakog dana i ima uticaj na ekonomije širom sveta je ogromna. Ako bi to bilo poremećeno usled krize, trpele bi zemlje širom sveta.

On je dodao da će SAD nastaviti da podržavaju sposobnost Tajpeja da se odbrani, dok će ostati „fundamentalno“ posvećene politici jedne Kine, što znači da Vašington neće formalno priznati ostrvo kao nezavisnu naciju. On je takođe pozvao Peking da mirnim putem reši svoje nesuglasice sa Tajpejem.

Govoreći na sastanku vladajuće Komunističke partije Kine u nedelju, predsednik Si Đinping rekao je da će Peking tražiti mirno ponovno ujedinjenje, ali zadržava pravo da upotrebi silu ako bude potrebno. „Ovo je usmereno isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekoliko separatista koji traže nezavisnost Tajvana i njihove separatističke aktivnosti“, rekao je Si, a citirao je list Global Times.

Peking je optužio Vašington za kršenje politike jedne Kine nakon što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu, postavši najviši američki zvaničnik koji je to učinio od 1990-ih. Peking je odgovorio na putovanje pokretanjem velikih vojnih vežbi oko ostrva. SAD su osudile ovaj potez kao eskalirajući.