Bivši vojnik dobija 45 godina zatvora za zaveru protiv njegove jedinice

Bivši vojnik dobija 45 godina zatvora za zaveru protiv njegove jedinice

Bivši vojnik američke vojske iz Kentakija koji je bio odan nasilnoj ekstremističkoj grupi koja je pokušavala da uništi ili uništi zapadnu civilizaciju osuđen je u petak na maksimalnih 45 godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na njegovu padobransku jedinicu. .

Američki okružni sudija Gregori H. Vuds rekao je da je maksimalna kazna odgovarajuća za 24-godišnjeg Itana Felana Melzera zbog trajne štete koju je naneo deljenjem vojnih tajni SAD sa drugim sledbenicima radikalne nasilne grupe poznate kao Red devet uglova, ili 09A, i druge terorističke grupe na mreži.

Sudija je odbacio prikaze odbrane o Melceru kao reformisanom čoveku i Melcerove tvrdnje o kajanju, rekavši da je verovatnije da je Melcer „igrao drugu ulogu“ u potrazi za blagošću pri izricanju kazne, baš kao što je „igrao vojnika“ kako bi mogao da uroti pokušao da ubije svoje kolege padobrance pre tri godine.

Melceru su ruke zadrhtale dok je čuo da je Vuds odbio zahtev svojih advokata da provede 15 godina iza rešetaka i da mu umesto toga da tri puta dužu zatvorsku kaznu nakon što se prošlog juna izjasnio na optužbe da je pokušao da ubije svoje kolege pripadnike vojske, podržava teroriste i nezakonito. preneo odbrambene informacije.

Ranije je rekao sudiji: „Još uvek se kajem zbog svega što sam uradio. Melcer je takođe rekao da bi želeo da „mogu da kažem da mi je žao svom vodu“ i da želi da pokaže da još uvek može da bude produktivan član društva.

Bez sporazuma o priznanju krivice, Melcer bi mogao da se suoči sa kaznom doživotnog zatvora.

Nazivajući Melzera izdajnikom, pomoćnik američkog tužioca Metju Helman rekao je da njegove akcije predstavljaju „jednu od najneverovatnijih izdaja iz redova oružanih snaga… koja je ikada bila procesuirana pred saveznim sudom“.

Kapetan Džošua Kraus, vojni obaveštajac, rekao je sudiji da je Melcer stvorio „psihološki rak“ u svojoj jedinici jer je poverenje koje vojnici moraju da pokažu svojim komandantima, a kolege pripadnici dovedeni u pitanje njegovim hapšenjem 30. maja 2020. pošto se njegov vod spremao da se ukrca na autobuse za Italiju.

Jedinica je krenula ka vojnoj bazi gde je trebalo da čuvaju izolovanu i osetljivu vojnu postavu.

Kraus je rekao da informacije koje je Melcer podelio na mreži „sa našim zakletim neprijateljima“ nikada neće moći da se povrate i izazvao je sumnju saveznika da li mogu da podele osetljive informacije sa Sjedinjenim Državama.

„Naši saveznici i neprijatelji su veoma svesni ovog slučaja“, rekao je Kraus.

Kapetan Džejkob Feris, bivši šef Melcerove jedinice, rekao je da je vod poznat kao „Kauboji“ bio u velikoj meri kada su bili izabrani između 20 vodova za svoju osetljivu misiju, samo da bi otkrili da je jedan od njihovih „prevario i izdao “ njih i ostavio ih „označene kao vod koji je imao teroriste”.

Rekao je da su Melcerovi kolege padobranci u borbenom timu 173. vazdušno-desantne brigade bili ljuti dok su razmišljali „da je jedan od njihovih planirao da ih ubije“.

Rekao je da su ostali vojnici bili suočeni sa ispitivanjem od strane istražitelja koji su želeli da znaju da li su videli znake da Melcer izdaje svoju zakletvu Sjedinjenim Državama, i da ih je to ostavilo da se suoče sa onim što su možda propustili.

Jedan mu je, rekao je Feris, rekao: „Osećam se kao da je od 35 ljudi jedan od nas trebao da vidi znakove.

Advokat Džonatan Marvini, koji zastupa Melcera, zatražio je popustljivost, rekavši da je njegov klijent pao pod čaroliju „smešnog kulta“, i pozvao sudiju da ne obraća pažnju na tužioce koji ga „farbaju kao da je čudovište“.

Vlasti su saopštile da se Melcer pridružio vojsci da bi se infiltrirao u njene redove u ime grupe koja zastupa neonacistička, antisemitska i satanska uverenja. Rekli su da grupa poručuje članovima da potkopaju vojsku iznutra tako što će se infiltrirati u nju da bi stekli obuku, počinili akte nasilja i identifikovali istomišljenike.

Tužioci su u sudskim dokumentima rekli da je Melcer planirao da se pridruži zaverenicima koje je upoznao na internetu kako bi izvršio „džihadski napad“ koji bi prouzrokovao „masovne žrtve“ koji bi isprovocirao Sjedinjene Države da se upuste u strani rat, „izazvavši masovno krvoproliće i strašnu štetu samoj zemlji koju se zakleo da će štititi.”