Bivši analitičar MSNBC-a dao je ostavku da bi se borio protiv Rusa

Bivši analitičar MSNBC-a dao je ostavku da bi se borio protiv Rusa

Malcolm Nance, bivši analitičar MSNBC-a koji često tvrdi da su njegovi politički protivnici ili saradnici Kremlja ili borci bele rase, napustio je mrežu i pridružio se stranim dobrovoljcima koji se bore protiv ruskih snaga u Ukrajini.

„Što sam više video da se rat odvija, više sam razmišljao, završio sam sa pričama“, rekao je Nens u ponedeljak uveče, u intervjuu sa bivšom koleginicom MSNBC-a Džoj Rid. „Vreme je da se preduzme akcija. Dakle, pre oko mesec dana, pridružio sam se međunarodnoj legiji ovde u Ukrajini, i ovde sam da pomognem ovoj zemlji da se bori, znate šta je u suštini rat istrebljenja.

Ovaj 61-godišnji pisac i veteran američke mornarice proglašen je analitičarem za nacionalnu bezbednost tokom godina rada kao komentator za MSNBC. Nens, koji je radio u kontraobaveštajnoj službi i kriptologiji tokom svoje 20-godišnje mornaričke karijere i kasnije osnovao obaveštajnu konsultantsku firmu, rekao je da je proveo „prilično vremena“ u Ukrajini tokom početka ruske vojne ofanzive na Kijev. On je dodao da ima prijatelje u ukrajinskoj vojsci koji su slali poruke iz Donjecka da neće preživeti nakon što je počela ofanziva Moskve.

„Ovo je egzistencijalni rat i Rusija ga je donela ovim ljudima, a oni masovno ubijaju civile“, rekao je Nens. „I ovde ima ljudi poput mene koji su ovde da urade nešto po tom pitanju.

Nens je autor knjiga koje optužuju Rusiju da planira da „uništi demokratiju“ i da Donald Tramp bude izabran za predsednika da „izda Ameriku“. Tokom kampanje 2016., lažno je optužio kandidatkinju Zelene stranke Džil Stajn – koja je tada predstavljala pretnju da izvuče glasove levice od Hilari Klinton – da je vodila program na RT. Novinara Glena Grinvalda je označio kao „agenta Moskve“ koji je „duboko u džepu Kremlja“.

On je u ponedeljak optužio ruske snage da koriste teško oružje za masakr civila u Ukrajini. „To je osnovni razlog zašto su svi ovde“, rekla je Nens. „Međunarodna legija je multinacionalna sila. To su muškarci i žene. Postoje hiljade onih koji su ovde da zaštite ovu zemlju.”

I Reid i Nance su crni. Voditeljka MSNBC-a je pitala svog bivšeg kolegu da li je u „nekoj posebnoj opasnosti“ jer „očigledno niste Ukrajinac kada vas vide“. Nens je odgovorio da se rat vodi protiv svih, a Ukrajinci cene što se strani dobrovoljci bore rame uz rame sa njima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Ni Rid ni Nens nisu spomenuli ukrajinske neonacističke milicije.

Nens je često stavljao trku u fokus svojih komentara, kao na primer kada je prošlogodišnji nered u američkom Kapitolu nazvao „krajnjom privilegijom belaca“. Optužio je Trampa da vidi Ameriku kao zemlju u kojoj „belo pleme dominira svim ostalim plemenima“, i uporedio je Trampove pristalice sa pripadnicima ISIS-a. Kada je tinejdžer Kajl Ritenhaus oslobođen optužbi za ubistvo prošlog novembra nakon što je upucao trojicu izgrednika koji su ga napali, Nens je rekao da su beli nacionalisti „dali pet” i da će biti inspirisani slučajem da masakriraju aktiviste Black Lives Matter i Antifa.

Iako se Nance pojavio kao komentator vesti na MSNBC-u, on je takođe otvoreno lobirao da glasači podrže demokrate. Tokom prošlogodišnjeg američkog povlačenja iz Avganistana, Nens je odbacio kritičare napora Bajdenove administracije u evakuaciji kao „procenjivače“. Kada je 13 američkih vojnika ubijeno u bombaškom napadu na aerodromu u Kabulu, što je podstaklo kritike predsednika Džoa Bajdena, Nens je rekao da su takvi teroristički napadi uobičajena pojava u Avganistanu. „Ovo nije novo“, rekao je on na Tviteru. „Zbog toga odlazimo. #Nosi se sa tim.“