Bislimi: Srbija fokusirana na ZSO, Ignoriše Druge tačke sporazuma

Bislimi: Srbija fokusirana na ZSO, Ignoriše Druge tačke sporazuma

Glavni kosovski pregovarač, Besnik Bislimi, izjavio je večeras da je tokom sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, Srbiju zanimala isključivo jedna tačka osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa – osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta (ZSO),“ rekao je Bislimi novinarima nakon završetka sastanka, prenosi koha.net.

Bislimi je naglasio da je predstavnik Srbije, Petar Petković, rekao da se može razgovarati o drugim tačkama tek nakon što se krene dalje sa implementacijom ZSO.

„Kosovska strana je imala predloge za svaku tačku, a važno je da se osnovni sporazum prihvati u potpunosti. Plan sekvenciranja treba da bude sveobuhvatan, jer ne možemo dizajnirati 10 planova sekvenciranja,“ dodao je Bislimi.

Prema rečima Bislimija, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zatražio je da obe strane do 18. jula pošalju pisane komentare na sporazum, a predlozi će biti poznati obema stranama. „To će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum,“ zaključio je Bislimi.

Ova situacija dodatno komplikuje već krhki dijalog između Beograda i Prištine, stavljajući u prvi plan neslaganja oko ključnih pitanja za normalizaciju odnosa.