Biološki fakultet protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra

Biološki fakultet protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra

Biološki fakultet, čiji je stručni tim bio angažovan na izradi „Završnog izveštaja o pregledu uticaja projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar na stanje biodiverziteta i razvoj mera za smanjenje i ublažavanje posledica“ od strane „SGS Beograd“ a za potrebe kompanije „Rio Sava Exploration“, izdao je saopštenje, zbog, kako su naveli, „značajnog broja pogrešnih, neutemeljenih, kontradiktornih i tendencioznih izjava državnih i privatnih pravnih subjekata, kao i pojedinaca, u pogledu rezultata istraživanja stanja biodiverziteta i razvoja mera za smanjenje i ublažavanje posledica aktivnosti na području planiranog rudnika“, ogradivši se od zaključaka Nacrta studije uticaja Rio Tinta, odnosno njegove ćerke firme u Srbiji Rio Sava Exploration.

„Dodatni motiv, za ovo obraćanje, je i neadekvatno i pogrešno navođenje određenog broja ključnih podataka, faktora ugrožavanja, predloga mera zaštite, kao i generalnih zaključaka koji su izneti u ‘Završnom izveštaju Biološkog fakulteta’. Biološki fakultet je, u saradnji sa četiri renomirane visokoškolske i naučne institucije u Srbiji, obavio jednokratno terensko istraživanje na širem prostoru planiranog rudnika jadarita ‘Jadar’. Period istraživanja je obuhvatio jun i jul mesec 2020. godine (po istraživačkim grupama, u trajanju od četiri do šest dana). Na osnovu sprovedenih istraživanja sačinjen je ‘Završni izveštaj Biološkog fakulteta’ (na srpskom i na engleskom jeziku), koji je, preko firme SGS Beograd, prosleđen kompaniji „Rio Sava Exploration Beograd, u integralnoj verziji“, navodi Biološki fakultet u saopštenju.

Ističe se da se kompletan „Završni izveštaj Biološkog fakulteta“ nalazi u režimu „poslovne tajne“, a na zahtev „Rio Sava Exploration, „ali su najznačajniji podaci o stanju biodiverziteta na istraživanom području i mogućim posledicama (ukoliko ovaj projekat bude realizovan) prezentovani u sklopu naučno-stručnog skupa ‘Projekat Jadar – šta je poznato?’ održanog 6. i 7. maja 2021. godine u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i naučnog rada koji je objavljen nakon tog skupa“.

Biološki fakultet je predočio i glavne zaključke, koji su izvedeni iz analize naučnih rezultata prezentovanih u ‘Završnom izveštaju Biološkog fakulteta’, a koji su objavljeni u zborniku SANU ‘Projekat Jadar – šta je poznato?’.

Oni u celini glase ovako:

„Stepen i obim uticaja otvaranja rudnika na ukupni biodiverzitet područja je izuzetno značajan i ključno utiče na njegovu degradaciju. U odnosu na to, identifikovane su, kako ireverzibilne, tako i reverzibilne posledice na kvalitativnu i kvantitativnu strukturu biodiverziteta područja. Predložene, realno moguće, mere ublažavanja i saniranja posledica po biodiverzitet područja, izuzetno su ograničenog kapaciteta i vremenski nedovoljno definisanog uticaja. Zbog očekivanih ireverzibilnih promena u pojedinim ekosistemima, kao i rizika od značajnog ugrožavanja živog sveta Jadra, Drine i nizvodnih vodotokova, optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita. Za slučaj da optimalna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta ne bude realizovana, predlaže se niz mera i postupaka koji, ukoliko se sprovedu po najvišim standardima i bez ostatka, mogu, ali samo delimično i u vremenski ograničenom obimu, omogućiti opstanak dela prirodnih staništa i prisutnih populacija biljnih i životinjskih vrsta“.

U saopštenju se ukazuje da je, prema podacima iz „Nacrta studije uticaja”, koju je objavila kompanija „Rio Sava Exploration“ Beograd, reviziju dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, uključujći i „Završni izveštaj Biološkog fakulteta“, sprovela konsultantska kuća “The Biodiversity Consultancy“ iz Kembridža, „tako da sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada njima i potpisnicima ‘Nacrta studije uticaja’, a ne stručnom timu i Biološkom fakultetu“.

„Biološki fakultet i stručni tim naglašavaju da je generalni zaključak, iznet u ‘Završnom izveštaju Biološkog fakulteta’, rezultat procene donete na osnovu strogih naučno-metodoloških postupaka i da se mogu pobiti i dovesti u pitanje samo sprovođenjem istih metodoloških postupaka. Izostavljanje ovih zaključaka i njihovo relativizovanje, bez sprovođenja istih strogih naučnih metodoloških pravila, nije u skladu sa osnovnim naučnim principima i postulatima“, ističe se u saopštenju.