Matijević jedini ponuđivač za kupovinu Slavija hotela: Početna cena 24,9 miliona evra

Matijević jedini ponuđivač za kupovinu Slavija hotela: Početna cena 24,9 miliona evra

U procesu privatizacije preduzeća Slavija hoteli, jedini ponuđivač za kupovinu, prema saznanjima Biznis.rs, je kompanija Matijević, čiji je osnivač poznati biznismen Petar Matijević. Iako je bilo više zainteresovanih potencijalnih kupaca, samo je Matijević dostavio ponudu. Početna cena za učešće u javnom nadmetanju iznosila je 24,9 miliona evra.

Javno nadmetanje nije održano, jer je Matijević bio jedini ponuđivač prisutan na otvaranju dokumentacije. Komisija Ministarstva privrede sada će oceniti da li prihvata ponudu za privatizaciju ovog poznatog beogradskog hotela. Prošle godine, Slavija hoteli obeležili su 60. rođendan.

Ovo nije prvi put da Petar Matijević izražava interesovanje za ovu imovinu. Prethodni pokušaj kupovine hotela „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) 2018. godine bio je deo postupka pokrenutog od strane javnog izvršitelja, ali je prodaja poništena. Privredni sud u Beogradu odlučio je da se prethodno mora pravosnažno odlučiti o postojanju duga „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Iako je planirano otvaranje ponuda i licitacija, cela procedura bila je zatvorena za medije. Svi zainteresovani za učešće u postupku privatizacije Slavija hotela bili su u obavezi da uplate depozit od 2,49 miliona evra.

Iz kompanije Adventis Real Estate, koja se bavi nekretninama, prethodno su izrazili očekivanje da ozbiljni investitori pokažu interesovanje za Slavija hotele. Generalni direktor Adventis Real Estate, Ervin Pašanović, istakao je da potencijalni kupci treba da računaju na ozbiljne investicije, u desetinama ili čak stotinama miliona evra, kako bi doveli kapacitete hotela na komercijalno isplativ nivo.