Besplatni preventivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije

Besplatni preventivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije

Danas će u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u organizaciji Ministarstva zdravlja, od 8 do 17 časova biti organizovani besplatni preventivni zdravstveni pregledi za sve građane, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja.

Građani će imati priliku da besplatno pregledaju pluća i urade tumor markere CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein). Takođe, bez zakazivanja će biti omogućeno merenje krvnog pritiska, provera nivoa šećera u krvi, EKG, ultrazvučni pregled abdomena i kompletna krvna slika.

Zbog velikog interesovanja roditelja, organizovani su i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kako bi se na vreme otkrile eventualne nepravilnosti u rastu i razvoju.

Ministarstvo zdravlja ističe da je kod blizu 10% pregledanih pacijenata, bez simptoma, otkriveno prisustvo različitih oboljenja, što naglašava važnost ranog otkrivanja bolesti za uspešno lečenje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji dostupna je na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.