Beogradski vrtići i u ovoj godini besplatni u svih 17 opština

Beogradski vrtići i u ovoj godini besplatni u svih 17 opština

Gradske vlasti će i ove godine u potpunosti finansirati rad predškolskih ustanova u svih 17 opština.

„Kada pričamo o vrtićima i o predškolstvu važno je da kažemo da vrtići i dalje ostaju besplatni za svu decu. Iznos subvencija u privatnim vrtićima, odnosno ta ekonomska cena je 33.000 dinara i neće se menjati sistem subvencionisanja, znači ostaće tih 33.000 dinara fiksno, bez umanjivanja za nedolazak deteta u vrtić“, navodi Aleksandra Čamagić, Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Broj mališana koji ide u vrtić u Beogradu značajno je porastao, i to za čak 80 odsto u proteklih deset godina. Svake godine sve veći broj dece ostajao je bez mesta u državnim vrtićima, zbog čega je Grad uveo subvencije. Ovaj vid pomoći omogućio je da, državni i privatni vrtići u Beogradu budu besplatni za svu decu.

Pravo na nadoknadu imaju:

– Roditelji koji su državljani Republike Srbije 

– Roditelji dece prijavljene na teritoriji grada 

– Roditelji čije dete nije dobilo mesto u državnom vrtiću

Uz formular, koji se može preuzeti sa sajta Grada, potrebno je da roditelji prilože i kopiju lične karte na osnovu koje će službe dalje pribavljati potrebnu dokumentaciju poput uverenja o državljanstvu i prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih za dete, potvrda da dete u momentu podnošenja zahteva ne može da se upiše u državnu ustanovu (ovo se u Beogradu ne pribavlja po službenoj dužnosti već roditelji dostavljaju), potvrda privatne predškolske ustanove o upisu deteta u tu ustanovu i rešenje o verifikaciji privatne predškolske ustanove.

U Beogradu više od 80.000 mališana ide u vrtić, a Grad aktivno radi na izgradnji novih predškolskih ustanova u većini opština.

Uvođenjem subvencija povećao se broj slobodnih mesta u predškolskim ustanovama, a uz dodatna mesta u novoizgrađenim vrtićima, značajno će se unaprediti rad i uslovi u ovim ustanovama, prenosi gradonačelnik.beograd.rs.