Beogradska berza dobila novog direktora

Beogradska berza dobila novog direktora

Lazo Ostojić imenovan za novog izvršnog direktora Beogradske berze, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

„Lazo Ostojić donosi na Beogradsku berzu višedecenijsko iskustvo iz oblasti trgovine hartijama od vrednosti na tržištu kapitala Srbije. Tokom svoje karijere, Ostojić je učestvovao u brojnim značajnim transakcijama spajanja i akvizicija vodećih privrednih društava u zemlji, čime je stekao reputaciju istaknutog stručnjaka u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Ostojić je, kako se dodaje, bio angažovan kao ekspert od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke, gde je radio na analizi izazova tržišta kapitala i pronalaženju rešenja za unapređenje i jačanje finansijskog tržišta u Srbiji.

„Velika mi je čast da preuzmem rukovodstvo Beogradske berze, jedne od najstarijih finansijskih institucija u Srbiji. Naša vizija je da Berzi povratimo nekadašnji sjaj i da je pozicioniramo kao ključnog aktera u razvoju domaće privrede kroz nova ulaganja i povezivanje sa međunarodnim tržištima. U narednom periodu, fokusiraćemo se na jačanje kapaciteta Berze, prelazak na novu platformu trgovanja u saradnji sa Atinskom berzom, razvoj novih finansijskih instrumenata, kao i unapređivanje saradnje sa međunarodnim partnerima, uključujući Svetsku banku i EBRD. Posebnu pažnju posvetićemo nastavku saradnje sa Ministarstvom finansija Republike Srbije, Komisijom za hartije od vrednosti i Centralnim registrom depo i kliring hartija od vrednosti, s ciljem da poboljšamo infrastrukturu tržišta kapitala, poboljšamo pristup informacijama za investitore i doprinesemo rastu ekonomije i blagostanju građana“, izjavio je Ostojić.