Beograd: Protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

Beograd: Protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

U Beogradu se okupio izuzetno veliki broj građana koji su svojim prisustvom učestvovali u slanju poruke da se ne slažu sa idejom iskopavanja rude litijuma jadarit na teritoriji Srbije, zbog katastrofalnih posledica na koje već dugo ukazuje stručna javnost.

Ekološka udruženja iz Srbije su najavila i organizovala protest zbog neispunjenja zahteva koji su od životne važnosti, a tiču se poslovanja u oblasti rudnih bogatstava i rudno-prerađivačke industrije.

Učešće na protestima je uzelo puno eminentnih stručnjaka iz oblasti koje su najrelevantnije za pitanje iskopavanja rude litijuma, kao i brojne javne ličnosti koje idejno podržavaju očuvanje zdravlja ljudi i životne sredine. Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević je istakla da je šteta koju bi rudarenje litijuma u Srbiji izazvalo nepopravljiva.

Ta udruženja protest organizuju na dan isteka roka od 40 dana, koja su postavila Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Današnji protest biće poslednji u nizu od više desetina okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji.