Bela kuća će se žaliti na odluku o maski Covid-a

Bela kuća će se žaliti na odluku o maski Covid-a

Bela kuća će nastojati da ponovo uvede savezne zahteve za maskom u javnom prevozu nakon što je to pravilo odbacio sudija ranije ove nedelje, a Ministarstvo pravde se pozivalo na nedavnu procenu američkih zdravstvenih zvaničnika.

Obavještenje o žalbi podneseno je u srijedu federalnom sudu u Tampi na Floridi – ubrzo nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražio od zvaničnika pravosuđa da preispitaju presudu kojom je poništen mandat Bajdenove maske u avionima, vozovima i autobusima, tvrdeći da je još uvek bio potreban za zaštitu javnosti.

Odluka je doneta „u svetlu današnje procene CDC-a da je naredba koja zahteva maskiranje u transportnom koridoru i dalje neophodna da bi se zaštitilo javno zdravlje“, rekao je portparol DOJ Entoni Koli za Asošijeted pres.

Predsednik Džo Bajden pozvao je na obavezno nošenje maski u izvršnoj naredbi koju je potpisao ubrzo nakon što je preuzeo dužnost u januaru 2021. CDC je ubrzo potom objavio svoj mandat za masku za transport, ali sudija Okružnog suda SAD Ketrin Kimbal Mizel rekla je u ponedeljak da agencija nije dozvoljavaju javni doprinos kako je uobičajeno potrebno i nije na adekvatan način objasnio svoje obrazloženje.

„Sud zaključuje da mandat maske premašuje statutarna ovlašćenja CDC-a i krši procedure potrebne za donošenje pravila agencije“, rekla je sudija u svojoj odluci. „Prema tome, sud povlači mandat i vraća ga CDC-u.

Iako su neki zvaničnici administracije ipak pozvali građane da nastave da se pridržavaju pravila o maskama, sam Bajden je bio manje čvrst po tom pitanju, rekavši da je odluka „na njima [Amerikancima]“ tokom događaja u utorak. Sekretar za štampu Jen Psaki ponovila je te primedbe dan kasnije, priznajući da, barem za sada, „ljudi nisu zakonski obavezni da nose maske“.