Akušersko nasilje u Srbiji: Renoviranje porodilišta nije dovoljno, potrebne su dublje promene

Akušersko nasilje u Srbiji: Renoviranje porodilišta nije dovoljno, potrebne su dublje promene

Nedavne izjave o akušerskom nasilju i stanju u srpskim porodilištima izazvale su opravdanu zabrinutost javnosti, a trudnice s nestrpljenjem i strahom očekuju rešenja, prema saopštenju portala Bebac. Iako su najavljena renoviranja porodilišta, Bebac ukazuje da okrečeni zidovi sami po sebi neće smanjiti akušersko nasilje.

Bebac naglašava da su godinama ukazivali na sistematsko zapostavljanje porodilišta i ističu da prljave sobe, zapuštena kupatila i stari kreveti predstavljaju samo manji deo problema. Renoviranje porodilišta može poboljšati opšti utisak, ali se postavlja pitanje da li će nova okolina automatski promeniti odnos prema trudnicama.

Ističe se da su rešenja za smanjenje akušerskog nasilja kompleksna i zahtevaju dublje promene u sistemu zdravstvene nege. Renoviranje prostora može ostaviti pozitivan utisak, ali neće automatski rešiti problem nasilja. Potrebno je promeniti odnos sistema prema ženama.

Bebac se protivi stavu da prisustvo oca tokom porođaja može biti sistemski odgovor na akušersko nasilje. Smatraju da prisustvo oca ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici i da taj potez ne rešava sistemski problem nasilja. Takođe, naglašavaju da prisustvo oca ne sme biti brzopleto rešenje za zaštitu žene u porodilištu.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog nepoverenja žena u sistem i straha od akušerskog nasilja ili neadekvatnog lečenja. Ukazuje se na potrebu za savremenim procedurama i promenama u pristupu pacijentima. Takođe, naglašava se hitna potreba za novim porođajnim protokolima i procedurama kako bi se stvorila kultura sigurnosti i poštovanja u porodilištima.

Bebac zaključuje da trudnice očekuju akciju od države sada, ne sutra ili do 2027. godine, i ističe potrebu za suštinskim promenama u sistemu radi stvaranja bezbednijeg i dostojanstvenijeg okruženja za porođaj.