BBC: Preminuo Iranac koji se nije kupao više od pola veka

BBC: Preminuo Iranac koji se nije kupao više od pola veka

Iranac od 94 godine, koji je živeo kao pustinjak i nije se okupao više od pola veka, preminuo je samo nekoliko meseci pošto se prvi put oprao posle toliko decenija, prenela je danas britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Amu Hadži kojeg su mediji prozvali „najprljavijim čovekom na svetu“, odbijao je da koristi sapun i vodu za pranje plašeći se da će se zbog toga razboleti.

Pustinjak je živeo u provinciji Fars na jugu Irana i ranije je izbegavao meštane koji su pokušali da ga ubede da se okupa.

Kako su preneli lokalni mediji, Hadži je na kraju podlegao pritisku i okupao se pre nekoliko meseci, ali mu je ubrzo posle toga pozlilo i preminuo je u nedelju.

Hadži je u jednom intervjuu za lokalne mediji 2014. godine, objasnio da živi u rupi napravljenoj u zemlji, i u kućici od cigala, koju su mu u selu Dedžga izgradili zabrinuti susedi.

Njegova koža je zbog decenija nekupanja bila prekrivrena skramom, prenela je agencija IRNA i dodala da je jeo pokvareno meso i pio prljavu vodu iz stare konzerve od ulja.

Iranac je rekao da njegovi neobični izbori u životu dolaze zbog „emocionalnih kriza“ koje je imao u mladosti. Medijima je poznat i kao veliki pušač pošto su ga slikali kako istovremeno puši nekoliko cigareta.