Baucal: Najtužnije će biti ako škola počne kao da se Ribnikar nije dogodio

Baucal: Najtužnije će biti ako škola počne kao da se Ribnikar nije dogodio

Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal koji je bio deo tima za pružanje psihološke pomoći deci, roditeljima i nastavnicima Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ nakon masovnog ubistva početkom maja, izjavio je da se sa planiranjem podrške od nastupajuće školske godine dosta zakasnilo i da promene u timu suštinski nisu dobre u finalnoj fazi priprema za školu.

Baucal je za N1 Studio Live rekao da bi se radovao ako postoji jasan i dobar plan za pružanje podrške, ocenivši da bi bilo loše da se sve svede na administrativno postupanje.

„Ako krenemo od 1. septembra kao da se ništa nije desilo, to bi bio najtužniji ishod, da ni ovakva tragedija nije uspela da nas trgne iz ove leteragije“, rekao je Baucal.

Osvrćući se na smenu profesorke Filozofskog fakulteta Tamare Džamonja Ignjatović koja nije više deo tima koji je u ime Društva psihologa Srbije i Instituta za mentalno zdravlje pružao podršku nakon tragedije, Baucal je istakao da ga je ta informacija zatekla i začudila.

Prema njegovim rečima, ovo je finalna faza priprema za skolu koja počinje 1. septembra i menjanje tima nije dobra ideja u ovoj fazi.

Kako je kazao, Džamonja je bila dosta dobar član tima, dodajući da mu je ostalo nejasno šta su bili ključni stručni argumenti za smenu.

„Kada menjate čanove tima treba da imate dobro obrazloženje, da će ta osoba biti bolja, doprineti kvalitetu..“, naveo je Baucal i dodao da je to ovoga puta izostalo.

Novi članovi IO Društva psihologa Srbije povukli su tim sa Filozofskog fakulteta, a Baucal kaže da je njihovo insistiranje bilo da budu angažovani kao tim, a ne pojedinci jer bi to bilo najsvrsishodnije.

„Na kraju se nismo dogovorili, poštujemo odluku Društva psihologa“, rekao je on uz ocenu da je DPS preuzelo veliku odgovornost na sebe i „videćemo da li će 1. septembra dobiti adekvatnu podršku“.

Podrška bi, kako je istako trebalo da bude stalna, kontinuirana, a ne da se svede na radionice.

„Nadam se da sam u krivu i da će škole dobiti adekvatnu podršku. Najvažnije je da podrška bude dobra, imam zebnje da to neće biti. Ne znamo šta je pripremljeno za prvi septembar“, ističe Baucal.