Batut upozorava na toplotni talas u narednih 10 dana na severu Srbije

Batut upozorava na toplotni talas u narednih 10 dana na severu Srbije

Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na području južnobačkog okruga od 7. do 13. jula, severnobačkog, severnobanatskog i srednjebanatskog okruga od 8. do 13. jula, kao i južnobanatskog okruga od 8. do 10 jula, upozoravaju iz Batuta.

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave 10. jula na području južnobačkog i severnobačkog okruga, kao i 13. jula na području južnobačkog okruga.

U domen opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha 10. i 13. jula na teritoriji grada Beograda, kao i u periodu od 7. do 13. jula na severu zemlje, kao i u pojedinim delovima severozapadne i severoistočne Srbije.

U domenu potencijalno opasne pojave biće maksimalne dnevne temperature vazduha od 7. do 13. jula na većini teritorije Srbije.

Kako podseća Batut, po preporukama SZO, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura iznad definisane kritične vrednosti.