Institut za javno zdravlje Srbije upozorava na brojnost maligniteta kod dece

Institut za javno zdravlje Srbije upozorava na brojnost maligniteta kod dece

Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ je povodom Svetskog dana dece obolele od karcinoma, koji se obeležava 15. februara, izneo alarmantne podatke o malignitetima kod dece u Srbiji.

Svake godine se u Srbiji registruje u proseku više od 370 dece sa nekom vrstom maligniteta, uzrasta do 19 godina, pri čemu gotovo dve trećine novoobolele dece ima uzrast do 15 godina. Karcinom kod dece i adolescenata čini između 0,8 i jedan odsto svih novoobolelih osoba od malignih bolesti u Srbiji.

Najčešće maligne bolesti u detinjstvu su leukemije, tumori mozga, tumori koštano-zglobnog sistema i limfomi, čineći više od dve trećine svih maligniteta u detinjstvu.

Svake godine, u proseku 44 dece izgubi bitku sa karcinomom, pri čemu su najčešći uzroci smrti tumor mozga, leukemija, tumor koštano-zglobnog sistema i limfomi.

Uz akcije usmerene na ranu dijagnostiku, odgovarajući medicinski tretman i lečenje, te bolju dostupnost terapije, Institut za javno zdravlje Srbije sprovodi kampanje u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv karcinoma kod dece, s ciljem da se udvostruče stope izlečenja i spasi milion dečjih života tokom sledećih deset godina.

Institut za javno zdravlje Srbije aktivno učestvuje u obeležavanju Svetskog dana dece obolele od karcinoma radi zaštite i unapređenja zdravlja te osetljive populacione grupe.