Bankman-Frid iz FTX-a uputio se u zatvor zbog navodnog petljanja svedoka

Bankman-Frid iz FTX-a uputio se u zatvor zbog navodnog petljanja svedoka

Sem Bankman-Frid ide u zatvor nakon što mu je američki sudija u petak ukinuo kauciju, našavši verovatan razlog da je optuženi osnivač bankrotirane berze kriptovaluta FTX najmanje dva puta petljao svedoke.

Odluka američkog okružnog sudije Luisa Kaplana da zatvori 31-godišnjeg bivšeg milijardera uoči njegovog suđenja za prevaru 2. oktobra zbog kolapsa FTX-a u novembru 2022. usledila je nakon što su tužioci rekli da je „prešao granicu“ tako što je podelio privatne spise bivše romantične partnerke Kerolajn Elison. sa reporterom Njujork tajmsa.

„On je već – bez kršenja bilo kojeg drugog uslova kaucije, osim da ne počini još jedan zločin – išao na crtu iznova i iznova“, rekao je Kaplan, koji je poznat po svom besmislenom ponašanju u sudnici, na ročištu u Savezni sud na Menhetnu.

Sudija je odbio zahtev odbrane za odlaganje pritvora Bankman-Fridu do žalbe na odluku.

Odluka bi mogla da zakomplikuje Bankman-Fridove napore da se pripremi za suđenje. On se suočava sa optužbama da je ukrao milijarde dolara u fondovima klijenata FTX-a da bi pokrio gubitke u svom hedž fondu Alameda Research, gde je Elison bio glavni izvršni direktor.

Ona je priznala krivicu i očekuje se da će svedočiti protiv njega na suđenju 2. oktobra.

Bankman-Fried, koji se izjasnio da nije kriv, sedeo je pogrbljenih ramena, nagnuo se napred na sto i vrpoljio se sa post-It notom dok je sudija nalagao pritvor.

Imao je prazan izraz lica dok su ga iz sudnice sa lisicama vodili pripadnici američke službe maršala nakon što su mu skinuli pertle, sat, jaknu i kravatu i ispraznili džepove.

Bankman-Friedovi roditelji, oba profesora prava na Univerzitetu Stanford, bili su prisutni u sudnici. Njegova majka, Barbara Frid, klimnula mu je u suzama dok je odlazio. Njegov otac, Džozef Bankman, stavio je ruku na srce dok je gledao kako mu sina odvode.

Bankman-Fried je doživeo bum u vrednosti bitkoina i druge digitalne imovine kako bi izgradio neto vrednost od procenjenih 26 milijardi dolara i postao uticajan politički donator u Sjedinjenim Državama, ali kolaps FTX-a izbrisao je njegovo bogatstvo. Kasnije je rekao da ima 100.000 dolara na svom bankovnom računu.

[1/3] Sem Bankman-Fried, osnivač bankrotirane berze kriptovaluta FTX, stiže na sud dok advokati pokušavaju da ubede sudiju koji nadgleda njegov slučaj prevare da ga ne zatvori pre suđenja, u zgradi suda u Njujorku, SAD, avgust 11, 2023. REUTERS/Eduardo Munjoz

Bankman-Frid je uglavnom bio zatvoren u Palo Altu svojih roditelja, u Kaliforniji, u kući uz 250 miliona dolara od hapšenja u decembru 2022.

Tužioci su tvrdili da je Bankman-Fried delio spise kako bi uznemiravao Elisona i da bi odvratio druge od svedočenja stvarajući percepciju da bi on mogao da podeli neprijatne informacije o njima sa štampom.

Njegov advokat Mark Koen je tvrdio da je Bankman-Frid želeo da odbrani svoju reputaciju i da ima pravo prema prvom amandmanu američkog Ustava da razgovara sa novinarima.

„Optuženi je pošteno verovao da može da da te komentare“, rekao je Koen.

Kaplan nije bio ubeđen, napominjući da je Bankman-Frid ranije pokušao da petlja sa svedokom tražeći od generalnog savetnika jedne filijale FTX-a u SAD da „proveravaju stvari jedni sa drugima“.

Kaplan je rekao da odluka Bankman-Frida da pokaže Elisonove spise novinaru Tajmsa tokom ličnog sastanka, a ne u elektronskoj poruci koju su tužioci mogli da nadgledaju, sugeriše zloćudnu nameru.

„To je bio način, po njegovom mišljenju, da se ovo uradi na način na koji je najmanje verovatno da će biti uhvaćen. On je prikrivao svoje tragove“, rekao je Kaplan.

Članak od 20. jula u Njujork Tajmsu sadržao je izvode iz Elisonovih ličnih Gugl dokumenata pre kolapsa FTX-a.

Opisala je da je „nesrećna i preplavljena“ svojim poslom i da se oseća „povređeno/odbačeno“ zbog ličnog raskida sa Bankman-Fridom.

Nije odmah bilo jasno gde će Bankman-Frid biti zadržan. Mnogi optuženi koji čekaju suđenje u Njujorku nalaze se u pritvorskom centru u Bruklinu, koji je opterećen stalnim nedostatkom osoblja, nestankom struje i izveštajima o crvima koje se pojavljuju u hrani zatvorenika.

Danielle Sassoon, tužilac iz kancelarije američkog tužioca na Menhetnu, predložila je na saslušanju da Bankman-Fried umesto toga bude zadržan u popravnom zavodu okruga Putnam, zatvoru srednjeg obezbeđenja oko 55 milja (88 km) severno od Menhetna koji drži oko 68 zatvorenici.

Sasun je rekao da će optuženi moći da pristupi laptopu sa omogućenim internetom kako bi pregledao dokaze i pripremio se za suđenje.