Bajden: Rusiju treba ukloniti iz G20

Bajden: Rusiju treba ukloniti iz G20

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da veruje da bi Rusija trebalo da bude uklonjena iz Grupe 20 i da je na Ukrajini da odluči da li je potrebno da ustupi deo svoje teritorije kako bi se postigao prekid vatre.

„Moj odgovor je da“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare na pitanje da li Rusiju treba ukloniti. „Zavisi od G20. To je pokrenuto danas, a ja sam izneo mogućnost da, ako to ne može da se uradi – ako se Indonezija i drugi ne slože – onda bi, po mom mišljenju, trebalo da tražimo da i Ukrajina bude u mogućnosti da prisustvuje sastancima kao i … u suštini (imajući) da Ukrajina može da prisustvuje sastanku G20 i da posmatra.”

Bela kuća je ranije odbila da se javno izjasni o izveštajima da SAD i saveznici žele da se Rusija ukloni iz grupe, ali je ostavila otvorena vrata toj mogućnosti. A nakon ovonedeljnih izveštaja koji sugerišu da bi Rusija mogla biti smenjena, ruski ambasador u Džakarti rekao je u sredu da ruski predsednik Vladimir Putin „želi da ide“ na samit G20 u Indoneziji u novembru.

Takođe, na pitanje tokom konferencije za novinare u četvrtak o tome da li ukrajinski predsednik Zelenski treba da ustupi bilo koju teritoriju da bi postigao primirje sa Rusijom, Bajden je rekao da je na Ukrajincima da odluče.

„To je potpuna presuda zasnovana na Ukrajini. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Ne verujem da će to morati da urade, ali postoji presuda“, rekao je Bajden, dodajući da se vode rasprave u kojima on nije učestvovao po tom pitanju.

„To je njihova odluka“, dodao je on.