Rojters: Bajden potpisao nalog o primeni zakona o čipovima od 52 milijarde dolara

Rojters: Bajden potpisao nalog o primeni zakona o čipovima od 52 milijarde dolara

Predsednik Džo Bajden potpisao je u četvrtak izvršnu naredbu o primeni zakona o subvencijama za proizvodnju i istraživanje poluprovodničkih čipova vrednih 52,7 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

Ranije ovog meseca, Bajden je potpisao nacrt zakona kojim se podstiču napori da Sjedinjene Države budu konkurentnije u odnosu na nauku i tehnologiju Kine. Subvencionisanjem američke proizvodnje čipova i širenjem finansiranja istraživanja, zakon ima za cilj da ublaži stalnu nestašicu koja je uticala na sve, od automobila i oružja do mašina za pranje veša i video igrica.

Zakon „Čips i nauka“ takođe uključuje poreski kredit za investicije za fabrike čipsa procenjene na 24 milijarde dolara.

Bela kuća je saopštila da je Ministarstvo trgovine pokrenulo CHIPS.gov. Odeljenje će dodeliti nagrade za proizvodnju čipsa.

Sekretarka trgovine Gina Raimondo rekla je da se odeljenje mesecima pripremalo za program.

„Posvećeni smo procesu koji je transparentan i fer“, rekao je Raimondo. „Pokrenućemo se što je brže moguće da rasporedimo ova sredstva, a istovremeno ćemo obezbediti vreme potrebno za obavljanje dužne pažnje.

Bajdenova naredba postavlja šest primarnih prioriteta za usmeravanje implementacije i uspostavlja međuagencijski savet za implementaciju CHIPS-a od 16 članova, kojim će kopredsedavati nacionalni ekonomski direktor Brajan Diz, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za nauku i tehnologiju Alondra Nelson. Savet će uključivati sekretare za odbranu, državu, trgovinu, trezor, rad i energetiku.

Još uvek nije jasno kada će Commerce zvanično staviti na raspolaganje finansiranje poluprovodničkih čipova za potencijalne aplikacije ili koliko će vremena biti potrebno za dodelu nagrada.

Bela kuća je saopštila da će program čipova „sadržati rigoroznu reviziju aplikacija zajedno sa čvrstim zahtevima za usklađenost i odgovornost kako bi se osiguralo da su sredstva poreskih obveznika zaštićena i mudro trošena“.

Progresivci su tvrdili da je zakon poklanjanje profitabilnim kompanijama za proizvodnju čipsa koje su prethodno zatvorile fabrike u SAD, ali je Bajden ranije tvrdio da „ovaj zakon ne daje blanko čekove kompanijama“.