Bajden prokomentarisao neuspeh projekta pomoći Ukrajini

Bajden prokomentarisao neuspeh projekta pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je zabrinutost da saveznici Ukrajine povlače podršku u kritičnom trenutku rata, prenosi Blumberg.

Bajden je u sredu u Njujorku rekao da mu je ruski predsednik Vladimir Putin „za petama“.

„A šta da radimo? Povlačenje?“ dodao je Bajden.

Predsednikovi komentari usledili su nekoliko sati nakon što je Senat pobedio nacrt zakona o bezbednosti granica i imigraciji koji bi deblokirao više od 60 milijardi dolara američke pomoći Ukrajini. Bivši predsednik Donald Tramp, lider Republikanske partije, pozvao je republikance u Kongresu da odbace sporazum.

Poslanici pregovaraju o smanjenom paketu koji bi eliminisao odredbe o imigraciji i uključivao pomoć Ukrajini i druge prioritete američke nacionalne bezbednosti, ali se taj pristup suočava sa protivljenjem u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

Bajden je upozorio da je Ukrajina u kritičnoj fazi rata jer se zalihe municije i oružja smanjuju, a očekuje se da će se neprijateljstva intenzivirati ovog proleća.

„SAD se vide kao važna nacija. Ako se Sjedinjene Države povuku iz događaja, šta će se dogoditi?“ – rekao je Bajden.

„Šta će se onda desiti na Bliskom istoku, u Tajvanskom moreuzu? Šta će se desiti u Aziji? Šta će biti sa Ukrajinom?“ dodao je on.

Podsetimo, Senat SAD nije našao dovoljnu podršku za proceduralno glasanje o predlogu zakona o jačanju migracione politike, koji je predviđao dodatna sredstva za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Ranije je Bajden, koji je podržao dvopartijski kompromisni zakon, rekao da Donald Tramp pokušava da poremeti njegovo usvajanje.