Bajden i Tramp su možda zaboravni, ali evo pravih kognitivnih veština koje su potrebne liderima

Bajden i Tramp su možda zaboravni, ali evo pravih kognitivnih veština koje su potrebne liderima

Neki Amerikanci se pitaju da li su stariji kandidati poput Džoa Bajdena i Donalda Trampa kognitivno sposobni da budu predsednici, usred izveštaja o kandidatima koji mešaju imena dok govore i imaju problema sa prisećanjem detalja prošlih ličnih događaja. Leo Gugerti, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Klemson, objašnjava šta je zaista važno.

„Verujem da su ovi izveštaji očigledno zabrinjavajući. Međutim, problematično je ocenjivati kognitivne sposobnosti kandidata samo na osnovu kritika iz popularne štampe,“ kaže Gugerti. „Ja sam kognitivni psiholog koji proučava donošenje odluka i kauzalno rezonovanje. Tvrdim da je jednako važno proceniti kandidate na osnovu kognitivnih kapaciteta koji su potrebni za obavljanje složenog liderskog posla kao što je predsedništvo.“

Istraživanja pokazuju da ovi kapaciteti uključuju veštine donošenja odluka zasnovane na opsežnom znanju u vezi sa poslom, i da se vrste grešaka koje prave Bajden i Tramp povećavaju sa godinama, ali to ne znači da nijedan od kandidata nije sposoban za funkciju.

Gugerti ističe dve vrste donošenja odluka: intuitivno i deliberativno. „U intuitivnom donošenju odluka, ljudi brzo i lako prepoznaju složenu situaciju i prisećaju se efikasnog rešenja iz memorije. Na primer, lekari koriste svoje znanje o bolestima i simptomima kako bi brzo prepoznali bolest i setili se efikasnih tretmana.“

Međutim, najsloženije odluke, često one sa kojima se suočava predsednik, zahtevaju svesno promišljanje i mentalni napor u svakoj fazi procesa donošenja odluka. Ovo su karakteristike deliberativnog odlučivanja.

Psiholozi koji proučavaju ove teme slažu se da su ljudima potrebne tri ključne dispozicije razmišljanja za efikasno deliberativno donošenje odluka: otvorenost, kalibrisano poverenje i timski rad. Gugerti naglašava da predsednici treba da koriste i intuitivno i deliberativno donošenje odluka.

„Dok kritike zbog Bajdenovih problema sa prisećanjem detalja lične prošlosti ukazuju na greške u epizodičnom pamćenju, neurolozi se slažu da su ove greške u granicama normalnog zdravog starenja i da ne utiču na njegove sposobnosti za predsednički posao,“ objašnjava Gugerti.

Istraživanja pokazuju da se intuicija i semantičko znanje obično ne smanjuju sa godinama, a stariji stručnjaci su u stanju da održe visoke performanse u svojoj oblasti sve dok aktivno koriste svoje veštine.

Što se tiče predsedničkih kandidata za 2024. godinu, Gugerti primećuje da Bajden ima veliko znanje i iskustvo u politici i temeljno istražuje i diskutuje o različitim gledištima sa svojim savetnicima pre donošenja odluke. Nasuprot tome, Tramp ima znatno manje političkog iskustva i tvrdi da može doneti intuitivne odluke bez obimnog znanja, što je suprotno istraživanjima koja pokazuju da su iskustvo i znanje ključni za efikasno donošenje odluka.

Gugerti zaključuje: „Ako pokušavate da procenite kako ili da li bi godine kandidata trebalo da utiču na vaš glas, verujem da bi uglavnom trebalo da ignorišete zabrinutost zbog mešanja imena i ne prisećanja ličnih sećanja. Umesto toga, zapitajte se koji kandidat ima ključne kognitivne kapacitete neophodne za donošenje složenih odluka.“