Badnje veče – pale se badnjaci ispred hramova, patrijarh sa vernicima na KiM

Badnje veče – pale se badnjaci ispred hramova, patrijarh sa vernicima na KiM

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Završavaju se poslednje pripreme za najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Vernici sa badnjakom u kuću unose sreću, zdravlje i napredak. Paljenje badnjaka organizovano i ispred hramova.

atrijarh Porfirije podelio je, na svečanosti u Domu kulture u Gračanici, stipendije studentima i srednjoškolcima sa Kosova i Metohije.
Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“.
Patrijarh Porfirije je naglasio da je na ovaj način izvršeno delo Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije.
„On je sve što je imao, svoje biće, svoje srce darovao Kosovu i Metohiji. Podelio ga, uslovno rečeno, na dva dela. Jedan deo svoga srce, svoje ljubavi, svoga bića je ostavio Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio takođe Kosovu i Metohiji, odnosno mladosti Kosova i Metohije“, rekao je patrijarh Porfirije.
Vladika raško-prizrenski Teodosije istakao je da je patrijarh produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova i da je ovo delo koje čini Božje delo.
Po završetku svečanosti patrijarh Porfirije je krenuo put Pećke patrijaršije gde će sutra, na Božić, služiti svetu liturgiju.