Nova glavna autobuska stanica na Novom Beogradu otvara svoja vrata za mesec dana

Nova glavna autobuska stanica na Novom Beogradu otvara svoja vrata za mesec dana

Nova glavna autobuska stanica na Novom Beogradu biće zvanično završena i otvorena za oko mesec dana, sa prvom operativnom fazom krajem septembra. Sa ovog novog čvorišta će se preusmeriti saobraćaj sa postojeće stanice, dok će istovremeno biti otvorena i nova stanica na Autokomandi za autobuse koji saobraćaju prema jugu Srbije.

Boban Bovan, vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj, najavio je da će se završiti poslednji radovi na internoj infrastrukturi i da će BAS započeti preseljenje. „Završava se još par internih saobraćajnica, tako da će u septembru, kada to bude gotovo, BAS krenuti da se preseljava na novu lokaciju“, rekao je Bovan.

Otvorenjem stanice na Novom Beogradu i stanice Jug na Autokomandi, preusmeriće se autobuski saobraćaj kako bi se rasteretio centar grada i most Gazela. Stanica Jug će služiti autobusima koji dolaze sa juga i idu ka jugu Srbije, dok će nova stanica na Novom Beogradu preuzeti centralnu ulogu za međugradski saobraćaj.

Miroslav Čučković, gradski menadžer, ističe da će ovaj sistem omogućiti bolje raspoređivanje saobraćaja i smanjenje opterećenja u centru grada. „Ovim ovde servisnim priključkom, uz veliku BAS stanicu na Novom Beogradu, pružićemo mogućnost da svih 22.000 ljudi koji dolaze svakog dana na BAS i svih 1.200 priključaka i polazaka budu raspoređeni na ova dva kraja Beograda“, rekao je Čučković.

Stanica Jug će služiti i turističkim autobusima i đačkim ekskurzijama, dok će Grad Beograd formirati posebnu autobusku liniju za prevoz putnika između novih stanica i drugih delova grada. Predviđena kružna linija će povezivati Bulevar oslobođenja, Slaviju, Nemanjinu i Savsku.

Građani su izrazili zabrinutost zbog ograničenog broja stanica i mogućih problema sa dolaskom do Novog Beograda. Takođe, prevoznici su naveli da će preusmeravanje putem obilaznice povećati troškove i produžiti putovanje, ali nadležni tvrde da je odluka rezultat ozbiljne stručne analize.

Uskoro se očekuje da će biti obezbeđeni dodatni autobusi za prevoz putnika između starih i novih lokacija, kao i da će biti uvedeni novi linijski priključci za poboljšanje pristupačnosti.