Australijski premijer optužen za „masovni neuspeh spoljne politike“

Australijski premijer optužen za „masovni neuspeh spoljne politike“

Solomonska Ostrva su suverena nacija, tako da bi okretanje ruke da bi se sprečilo da potpiše bezbednosni pakt sa Kinom bio pogrešan potez, izjavio je u sredu australijski premijer Skot Morison. On je odgovarao na kritike opozicije zbog neuspeha njegove vlade da zaustavi sporazum, koji je opisan kao „masovni neuspeh spoljne politike“ sa svoje strane.

Lider laburista Entoni Albanez i portparol opozicione stranke za spoljne poslove, senator Peni Vong, napali su vladu zbog kontroverznog sporazuma tokom predizborne kampanje u državi Kvinslend u sredu.

„Australija treba da učini više nego da pojača slogan na Pacifiku, treba da pojača stvarni angažman, duboko angažovanje sa našim susedima na pacifičkim ostrvima“, rekao je Albanese.

Morison je branio postupke svoje vlade, rekavši da njegova vlada poštuje suverenitet Honijare. Australija se prema ljudima na Solomonovim ostrvima odnosila kao prema braći i sestrama, a ne kao prema deci koja im treba naređivati, rekao je on.

„Naše gledište je u velikoj meri da ne idemo da gazimo okolo govoreći liderima na [pacifičkim ostrvima] šta treba, a šta ne treba da rade. Radite sa njima s poštovanjem i pažljivo“, rekao je on.

Premijer je dalje branio svoju odluku da prošle nedelje pošalje ministra za Pacifik Zeda Šešelja u Kinu u poslednjem pokušaju da spreči potpisivanje sporazuma. Opozicija je rekla da je umesto toga trebalo da pošalje ministarku inostranih poslova Marise Paine. Morison je rekao da je Australija morala da „kalibrira“ svoju diplomatiju kada se bavi osetljivim pitanjima.

Bezbednosni sporazum između Kine i Solomonskih ostrva naišao je na zabrinutost od strane SAD i njenih pacifičkih saveznika, uključujući Australiju. Peking je u utorak potvrdio njegovo potpisivanje, ali, po svojoj uobičajenoj politici, nije objavio tekst sporazuma.

Procureli tekst koji je navodno bio nacrt dokumenta uključivao je odredbe da Kina pristaje svoje vojne brodove na ostrva i koristi svoje policijske snage „kako bi pomogla u održavanju društvenog reda“ u ime Honijare.

Premijer Solomonovih ostrva Manase Sogavare rekao je u sredu u parlamentu svoje zemlje da je njegova vlada potpisala sporazum „otvorenih očiju, vođeni našim nacionalnim interesima“. On je reklamirao kinesku pomoć u jačanju ostrvskih policijskih snaga kao jednu od prednosti pakta.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je u ponedeljak da bi sporazum mogao da destabilizuje Solomonska ostrva i da bi postavio „presedan u vezi“ za ceo pacifički region. Vašington je ove nedelje u Honijaru poslao delegaciju na čelu sa dva visoka zvaničnika odgovorna za pacifičke poslove i bezbednost.

U Australiji je sporazum o spoljnoj bezbednosti postao izborno pitanje. Laburisti i Liberalno-nacionalna koalicija premijera Morisona trče se nos o nos za većinu, a opozicija je dobila na snazi u poslednjih nekoliko nedelja. Savezni izbori zakazani su za 21. maj.