Australija uverila SAD da je njihova tehnologija nuklearnh podmornica bezbedna

Australija uverila SAD da je njihova tehnologija nuklearnh podmornica bezbedna

Australija je uverila Vašington da će američka tehnologija biti bezbedna u okviru plana za snabdevanje podmornicama na nuklearni pogon u trojnom sporazumu koji uključuje i Britaniju, rekao je u četvrtak ambasador Kanbere u Sjedinjenim Državama.

Obraćajući se jednom američkom trustu mozgova, Artur Sinodinos je takođe rekao da kada se sredinom marta objave detalji takozvanog sporazuma o podmornici AUKUS, ljudi će videti da je postojalo „pravo trilateralno rešenje“.

Prema sporazumu AUKUS objavljenom 2021, Sjedinjene Države i Britanija su se složile da obezbede Australiji tehnologiju i sposobnost za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon kao deo zajedničkih napora da se suprotstave rastućoj pretnji koju Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

Međutim, obe su pažljivo čuvale programe nuklearnih podmornica, a tri saveznika tek treba da kažu kako će se ta sposobnost preneti u Australiju, koja nema domaću industriju nuklearnog pogona.

Upitan o striktnim kontrolama izvoza tehnologije u skladu sa američkim propisima o međunarodnom prometu oružja koje su ometale prethodne sporazume o saradnji u oblasti odbrane i da li će postojati izuzeća za Australiju, Sinodinos je rekao da je Bajdenova administracija uradila mnogo posla u cilju „besprekornog prenosa tehnologija“.

„Taj posao je u toku; nije završen, ali u poređenju sa recimo pre šest meseci, posao se završava“, rekao je on za vašingtonski centar za strateške i međunarodne studije.

„Uverili smo Amerikance i pokazali im vrstu zaštite informacija koje preduzimamo da bismo bili sigurni da razumeju da je njihova tehnologija bezbedna u smislu curenja trećim stranama i svemu ostalom. Tako da stižemo tamo“ rekao je.

Sinodinos je rekao da „neće prejudicirati ishod“, ali je dodao: „Sama činjenica da su Amerikanci spremni da podele svoje krunske dragulje sa nama implicira da će morati da bude napretka u besprekornom transferu tehnologije. Niko od nas to ne želi da se zaglavi. I mislim da je to stanje uma sada prožeto kroz različite nivoe (američke) administracije.“

Očekuje se da će lideri iz Australije i Britanije ovog meseca otputovati u Vašington kako bi objavili put dalje o AUKUS-u nakon perioda konsultacija od 18 meseci.

U sredu su britanski i australijski zvaničnici odbrane rekli da je potrebno više posla da se razbiju birokratske barijere za deljenje tehnologije u drugom stubu sporazuma AUKUS koji se bavi naprednim tehnološkim programima kao što su veštačka inteligencija i hipersonično oružje.