Australija će se izviniti pola veka nakon ‘tragedije sa talidomidom’

Australija će se izviniti pola veka nakon ‘tragedije sa talidomidom’

Australija će uputiti nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim „tragedijom talidomida“, izjavio je u ponedeljak premijer Entoni Albanez, više od pola veka nakon što su bebe rođene sa urođenim manama kada su majke uzimale jutro tableta protiv bolesti, piše Rojters.

Talidomid je bio aktivni sastojak u sedativu široko rasprostranjenom među mnogim majkama u Australiji i širom sveta početkom 1960-ih. Utvrđeno je da uzrokuje malformacije udova, crta lica i unutrašnjih organa kod nerođene dece.

„Tragedija s talidomidom je mračno poglavlje u istoriji naše nacije i sveta“, rekao je Albanese u saopštenju. „Preživjeli, njihove porodice, prijatelji i staratelji su se hrabro i ubjeđeno zalagali za ovo izvinjenje dugi niz godina. Ovaj trenutak je dugo zakašnjelo nacionalno priznanje za sve što su izdržali i za šta su se borili.“

Skandal sa talidomidom pokrenuo je reviziju režima testiranja lekova širom sveta i podigao reputaciju američke Uprave za hranu i lekove, koja se pokazala kao usamljeni glas u odbijanju da odobri lek, iako je distribuiran u Sjedinjenim Državama radi testiranja. Britanska vlada se 2010. izvinila žrtvama.

Talidomid, koji je razvila nemačka firma Gruenental, ubio je oko 80.000 dece širom sveta pre nego što su rođena, a još 20.000 je rođeno sa defektima.

Australijanka, koja je rođena bez ruku i nogu nakon što je njena majka uzela talidomid, 2012. godine dobila je višemilionsku nagodbu od Diageo Plc, lokalnog distributera. Godine 2010. Diageo je pristao da isplati 50 miliona australskih dolara (32 miliona dolara) za 45 žrtava u Australiji i Novom Zelandu.

Albanese će se izvinjenje u parlamentu uputiti 29. novembra. U vladi je registrovano 146 preživelih od talidomida, iako je tačan broj zaraženih nepoznat.

„Dajući ovo izvinjenje, odaćemo priznanje svim onim bebama koje su umrle i porodicama koje ih oplakuju, kao i onima koji su preživeli, ali čiji su životi bili mnogo teži zbog dejstva ove strašne droge“, rekao je Albanese.