Asteroid sutra prolazi vrlo blizu Zemlje

Asteroid sutra prolazi vrlo blizu Zemlje

NASA je upozorila da će gigantski asteroid širok 260 stopa proći pored Zemlje sutra, 5. septembra. Svemirska agencija stalno prati sve nadolazeće asteroide koji mogu predstavljati pretnju po Zemlju. Prema NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon, ovaj zastrašujući objekat blizu Zemlje nazvan je Asteroid 2022 RV za koji se procenjuje da ima do 80 metara u prečniku. Prema izveštaju, on će se najbliže približiti Zemlji na 11,23 miliona kilometara i putovaće brzinom od 11,20 km u sekundi. Hoće li nas ovaj asteroid pogoditi? Da li predstavlja pretnju za Zemlju?

Gledajući ogromnu veličinu asteroida, on definitivno može prouzrokovati ogromnu štetu ako udari u Zemlju. Međutim, to je moguće samo ako skrene sa svoje orbitalne putanje, što je retka šansa. Štaviše, dobra vest je da procenjena bliska udaljenost između asteroida i Zemlje nije previše blizu iako se očekuje da će NASA nastaviti da ga prati u slučaju bilo kakvog skretanja sa putanje iz bilo kog razloga.

Asteroid koji se približava Zemlji na 7,5 miliona kilometara i ima veličinu veću od oko 150 metara, naziva se potencijalno opasnim objektom. Dakle, asteroid 2022 RV sa prečnikom od 80 metara nije potencijalna pretnja Zemlji. Uzimajući to u obzir, čak i asteroid od 80 metara može da napravi veliku štetu na Zemlji ako bi se sudario, posebno na mestima sa puno ljudi poput gradova.

Međutim, postoji nekoliko drugih asteroida koji jure ka Zemlji u narednim danima. Asteroid širok 25 metara trebalo bi da se približi sutra. I koliko će se približiti Zemlji? Samo 5.66 miliona kilometara. Još jedan asteroid 2022 KU5, koji je širok 30 metara, približiće se na 7.35 miliona kilometara.