Primaoci socijalnog osiguranja očekuju da će dobiti veliko povećanje beneficija

Primaoci socijalnog osiguranja očekuju da će dobiti veliko povećanje beneficija

VAŠINGTON — Milioni korisnika socijalnog osiguranja uskoro će saznati koliko će dobiti nadoknade sledeće godine.

Povećanje koje će biti objavljeno u četvrtak, a očekuje se da će biti najveće u poslednjih 40 godina, podstaknuto je rekordno visokom inflacijom i trebalo bi da pomogne u pokrivanju većih troškova hrane, goriva i drugih dobara i usluga.

Povećanje beneficija će biti praćeno padom premija Medicare Part B od 3%, što znači da će penzioneri dobiti puni uticaj skoka u naknadama socijalnog osiguranja.

Najava dolazi samo nekoliko nedelja pre međuizbora, i to u vreme kada se demokrate i republikanci sada prepiru oko visokih cena i kako najbolje da finansijski podrže program u budućnosti.

Predsednik Džo Bajden se obavezao da će štititi i socijalno osiguranje i Medicare. „Učiniću ih jačima“, rekao je prošlog meseca. „I smanjiću vaše troškove da biste mogli da ih zadržite.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u saopštenju u sredu da će kombinacija povećanja socijalnog osiguranja i pada premija Medicare dati seniorima šansu da prestignu inflaciju. „Stavićemo više novca u njihove džepove i obezbediti im malo dodatnog prostora za disanje“, rekla je ona.

Oko 70 miliona ljudi — uključujući penzionere, invalide i decu — primaju beneficije socijalnog osiguranja. Ovo će biti najveće povećanje beneficija koje su bejbi bumeri, oni rođeni između 1946. i 1964. godine, ikada videli.

Vili Klark, 65, iz Vokegana, u Ilinoisu, kaže da je njegov budžet „zaista mali“ i da bi mu povećanje invalidnine iz socijalnog osiguranja moglo dati malo prostora za disanje da pokrije troškove kućnih troškova koje je zadržavao.

Ipak, sumnja koliko će višak novca završiti u njegovom džepu. Njegova kirija u stambenoj zgradi koju subvencioniše američko Ministarstvo za stanovanje i urbani razvoj zasniva se na njegovim prihodima, pa očekuje da će i to rasti.

Socijalno osiguranje se finansira iz poreza na zarade koji se prikupljaju od radnika i njihovih poslodavaca. Svaki plaća 6,2% na plate do gornje granice, koja se svake godine prilagođava inflaciji. Maksimalni iznos zarade koji podleže porezima na plate socijalnog osiguranja za 2023. je 155.100 dolara.

Postavka finansiranja datira iz 1930-ih godina, ideja je predsednika Frenklina D. Ruzvelta, koji je verovao da će porez na zarade podstaći među prosečnim Amerikancima osećaj vlasništva koji bi zaštitio program od političkog mešanja.

Veća isplata sledeće godine, bez pratećeg povećanja doprinosa za socijalno osiguranje, mogla bi da izvrši dodatni pritisak na sistem koji se suočava sa ozbiljnim nedostatkom u narednim godinama.

Godišnji izveštaj poverenika za socijalno osiguranje i Medicare objavljen u junu kaže da poverenički fond programa neće moći da plaća pune naknade počevši od 2035.

Ako se poverilački fond iscrpi, vlada će moći da isplati samo 80 odsto predviđenih naknada, navodi se u izveštaju. Medicare će moći da isplati 90% ukupnih planiranih naknada ako se fond potroši.

U januaru je anketa istraživačkog centra Pev pokazala da je 57 odsto odraslih Amerikanaca reklo da je „preduzimanje koraka da se sistem socijalnog osiguranja učini finansijski zdravim“ glavni prioritet kojim će se predsednik i Kongres obratiti ove godine. Obezbeđivanje socijalnog osiguranja dobilo je dvostranačku podršku, sa 56% demokrata i 58% republikanaca koji su to nazvali glavnim prioritetom.

Predložena su neka rešenja za reformu socijalnog osiguranja — ali nijedno nije napredovalo u oštro pristrasnom Kongresu.

Ranije ove godine, senator Rik Skot, R-Fla., izdao je detaljan plan koji bi zahtevao od Kongresa da izađe sa predlogom za adekvatno finansiranje socijalnog osiguranja i Medicare ili ih potencijalno ukine.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel, R-Ki., javno je prekorio plan, a Bajden je iskoristio Skotov predlog kao politički udar protiv republikanaca uoči izbora na sredini mandata.

„Ako republikanci u Kongresu imaju svoj način, stariji će plaćati više za lekove na recept i njihove beneficije socijalnog osiguranja nikada neće biti sigurne“, rekao je Žan-Pjer.